Twan Huys heeft spijt van Holleeder-interview in College Tour: ‘Het was nog veel erger’

Twan Huys is binnenkort weer te zien met het populaire programma College Tour. Hij heeft flink wat bijzondere gasten gehad, maar de presentator heeft spijt van één uitzending: met topcrimineel Willem Holleeder. “Maar ik denk dat het belangrijk is om het interview in die tijd te plaatsen.”

Twan Huys in College Tour
© ANP

Willem Holleeder was in 2012 net vrij na een lange gevangenisstraf. Hij had toen net vastgezeten voor afpersing en in de jaren 80 was hij veroordeeld voor de ontvoering van Freddy Heineken. En College Tour had een opvallende gast nodig. Maar niet iedereen was blij met deze controversiële keuze. Twan ziet nu zelf ook in dat het wellicht niet handig was, zo vertelt hij in het AD.

Holleeder was een vrij man

De topcrimineel was bijzonder populair in 2012. Zo kreeg hij een column in Panorama en gingen BN’ers met hem op de foto. We waren allemaal even vergeten dat hij een van de grootste criminelen in Nederland was. Ook Twan. “Ik respecteer alle meningen die hierover zijn”, zo begint hij zijn verdediging over de keuze. “Maar ik denk dat het belangrijk is om het interview in die tijd te plaatsen. Hij was net vrij man. Iedere krant, ieder televisieprogramma wilde hem interviewen.

Willem Holleeder had veel meer op zijn kerfstok

Twan vond de ontvoering van Freddy Heineken en afpersing blijkbaar niet zo erg dat hij Willem niet wilde uitnodigen. Maar met de kennis van nu had hij het toch anders gedaan. “Een paar jaar later kwamen de getuigenissen van zijn zussen naar boven (zij beschuldigden hem onder andere van een reeks moorden, red.), waaruit bleek dat hij veel meer op zijn kerfstok had”, zo legt Twan uit. “Het was nog veel erger. Als we dat destijds wisten, hadden we de uitzending niet gedaan. Dát is het verschil dat ik nu maak.”

Aankomend seizoen College Tour

De gasten van het nieuwe seizoen van College Tour zijn in ieder geval een stuk minder opvallend. Zo start het programma dit weekend met Sigrid Kaag en zijn later Ola Källenius, de Zweedse CEO van Mercedes-Benz, Jutta Leerdam en Caroline van der Plas te gast.

De eerste aflevering van College Tour, met Sigrid Kaag, is op zondag 28 mei te zien op NPO 2.