Toch geen Oscar voor Beste Populaire Film

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Toch geen Oscar voor Beste Populaire Film

Toch geen Oscar voor Beste Populaire Film

|
|

Laatste update:

Een maand geleden maakte The Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend dat er een Oscar voor de Beste Populaire Film zou komen. De organisatie hoopte dat de Awards-ceremonie hiermee wat verloren populariteit terug zou winnen. The Academy lijkt nu echter alweer van het plan af te zien. In 2019 zal er in elk geval nog geen Oscar voor Beste Populaire Film uitgereikt worden.

Kunstgreep

De bedenking van de nieuwe categorie was mede een kunstgreep omdat goed ontvangen publieksfilms al jaren niet meer in de prijzen vallen bij de Oscars. De tijd dat kaskrakers als Braveheart, Gladiator en Return of the King ervandoor gingen met de belangrijkste beeldjes van de avond lijkt ver achter ons te liggen. Met name nadat The Dark Knight in 2009 géén nominatie kreeg werd The Academy overladen met kritiek. Als reactie besloot de organisatie het jaar erop het aantal nominaties voor Beste Film uit te breiden van vijf naar tien.

Black Panther

Het zou zeer goed kunnen dat de Oscar voor Beste Film mede in het leven was geroepen omdat The Academy de bui al ziet hangen na het overweldigende succes van Black Panther. Ook dit is, net als The Dark Knight, een publieksfilm die door critici de hemel in geprezen wordt. De nieuwe categorie leek dus op voorhand al een soort troostprijjs voor als deze Marvel-blockbuster straks weer van een kleine arthouse-film zou gaan verliezen.

Disney en Marvel kondigden echter daags na de bekendmaking van de nieuwe categorie aan geen interesse te hebben in een nominatie voor Black Panther als Beste Populaire film. De studio's lieten alvast weten volop campagne te gaan voeren voor een nominatie in de “serieuze” categorie van Beste Film. Daarmee leek het bestaansrecht van deze nieuwe Award op voorhand te vervallen.

De volgende Oscaruitreiking is op 24 februari, dan zal blijken of er ook “Populaire Films” tussen de nominaties voor Beste Film zullen staan.

Lees verder