Er komt een Oscar voor Beste Populaire Film

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Er komt een Oscar voor Beste Populaire Film

Er komt een Oscar voor Beste Populaire Film

|
|

Laatste update:

The Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft weer wat nieuwe plannen bekend gemaakt voor de Oscaruitreiking van volgend jaar. De meest opvallende wijziging is dat er een nieuwe categorie komt voor Beste Prestatie op het gebied van Populaire Films, oftewel een Oscar voor de Beste Publieksfilm.

“Geen nominatie voor The Dark Knight?! WTF?!”

De Academy is al een kleine tien jaar aan het hannesen met nieuwe regels en categorieën om weer wat relevanter te worden bij het grote publiek. Het begon allemaal in 2009: toen werd de Oscarorganisatie bedolven onder kritiek nadat The Dark Knight van Christopher Nolan géén nominatie kreeg in de categorie Beste Film (terwijl de drakerige tranentrekker The Reader er wel tussenzat).

Van Vijf naar Tien Nominaties

Om aan critici tegemoet te komen werd besloten het aantal genomineerden voor Beste Film uit te breiden van Vijf naar Tien. Het idee was dat goed ontvangen publieksfilms, die normaal net buiten de boot vallen bij de nominaties, nu wél zouden meedingen naar de jacht op een gouden beeldje. En inderdaad, twee jaar later kreeg Nolans volgende film Inception een nominatie voor Beste Film.

Meer van hetzelfde

Maar toch lukte het The Academy niet aan hiermee wat aan de teruglopende kijkcijfers te doen. Dat kwam ook omdat het idee niet werkte: uitzonderingen als Get Out en Mad Max: Fury Road daargelaten werden er toch nog steeds vooral goed ontvangen arthouse-films genomineerd. De regel zorgde dus voor meer van hetzelfde. Als er al een publieksfilm genomineerd werd, dan was het er vaak eentje die anders waarschijnlijk ook wel tot de laatste vijf was doorgedrongen (zoals Scorsese’s The Wolf of Wall Street of Tarantino-films als Inglourious Basterds of Django Unchained).

Oscar voor Tom Cruise?

Voor Tom Cruise is dit waarschijnlijk goed nieuws omdat zijn uitstekend ontvangen Mission: Impossible - Fallout met stip favoriet is om te winnen in deze categorie. Alleen valt de actieheld een beetje tussen wal en schip. Deze zesde Mission: Impossible-film is namelijk zo goed, dat zelfs de Oscarcommissie, die zo graag haar neus ophaalt voor actiefilms, er niet omheen kan, zoals ook gebeurde bij Mad Max: Fury Road. Zou Tom blijer zijn met een nominatie in de serieuze categorie? Of met een beeldje in deze nieuwe “B-categorie?” 

Gemengde gevoelens

Ook voor de makers van The Black Panther zal dit nieuws met gemengde gevoelens ontvangen worden; de film werd gezien als kanshebber voor nominaties in serieuze categorieën als Beste Film en Beste Regisseur, maar gaat nu waarschijnlijk van de Beste Film-categorie naar de Beste Populaire Film-categorie.

Box Office Succes

Het is ook mogelijk dat er bij deze Populaire Film-categorie veelal naar box office-succes gekeken wordt, en dan is Avengers: Infinity War met haar recette van meer dan twee miljard dollar natuurlijk de grote favoriet. Zal Thanos straks een Oscar naast zijn Infinity Gauntlet op de schoorsteenmantel kunnen zetten?

Drie uur en niet langer

Daarnaast heeft de Oscarcommissie ook laten weten dat de Uitreiking voortaan niet langer dan drie uur zal duren. De afgelopen editie duurde bijna vier uur en was ook de slechtst bekeken Oscaruitreiking ooit. Tijd voor verandering dus!

Lees verder