Titanic zonk niet door ijsberg

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Titanic zonk niet door ijsberg

Titanic zonk niet door ijsberg

|
|

Laatste update:

Talloze boeken, documentaires en een met 11 Oscars bekroonde film zijn er gemaakt over een van de grootste scheepsrampen ooit. We dachten dat we het verhaal van de Titanic nu wel kenden, maar een nieuwe, spraakmakende documentaire brengt verandering in de zaak.

Zie ook:

Fire and ice

Na dertig jaar onderzoek te hebben gedaan naar de Titanic, heeft de Ierse onderzoeksjournalist Sean Molony ontdekt dat het schip niet door een ijsberg, maar door een enorme brand is gezonken. Op 100 jaar oude foto’s van de makers van de Titanic is bewijs gevonden dat de vlammen het staal van de Titanic zo erg verzwakt hadden, dat er niet veel voor nodig was om de romp te laten scheuren.

Geheimpje

Detailtje: de brand had voor vertrek al drie weken (!) ongemerkt gewoed. De bemanning was hier uiteindelijk wel van op de hoogte gesteld. Die hebben echter braaf hun mond gehouden om de opvarenden niet bang te maken. Een reisje met 2200 gasten op de Titanic was nu eenmaal lekker cashen! Experts menen dat een ijsberg de ‘onzinkbare’ Titanic, zonder de beschadigingen van het vuur, eigenlijk niet had kunnen laten zinken.

Never let go, Jack!

Als we dit eerder hadden geweten, dan had de wereldberoemde film Titanic (1997) misschien een iets andere verhaallijn gevolgd. Feit blijft wel dat het lot van de opvarenden al bezegeld was bij het opstappen. We zullen de tranentrekker met deze kennis niet meer hetzelfde kunnen bekijken!

Lees verder