TV met Tina: 'Er is geen toekomst voor ochtendtelevisie'

Tina Nijkamp is onze Nationale Kijkcijferfluisteraar. Hilversum siddert als zij ’s ochtends op Instagram haar analyse van de cijfers van de avond ervoor deelt. De oud-zenderbaas van SBS6, tegenwoordig consultant bij 3Rivers, is messcherp en altijd rechtdoorzee. In Veronica Superguide beantwoordt ze de TV-vragen van nu.

Tina Nijkamp
© Mark Uyl

1. Met het einde van Koffietijd lijkt er ook een einde te komen aan ochtendtelevisie, alhoewel er wel al een vervanger is. Best gek, als je bedenkt dat er steeds meer ouderen zijn. Hoe zie jij dit?

Koffietijd is ooit bedacht als rustmoment voor de drukke huisvrouw. Kinderen naar school, huis opgeruimd en dan ‘even tijd voor jezelf’. Sponsor Unilever (Unox, Andy, Calvé, Omo etc.) betaalde een groot gedeelte van de show in ruil voor aandacht voor hun merken en reclamespots. Vanaf dag één (5 april 1994) was het een enorme hit. Dagelijks keken 300 tot 500 duizend kijkers. In de loop der jaren liep dat wat terug en Unilever vond de kosten niet meer opwegen tegen de baten.

Ingedutte kijkcijfers

Dus verdween Koffietijd. En nu is hetzelfde gebeurd met de remake, die sinds 2010 te zien was, met o.a. Quinty en Loretta en de Postcodeloterij als sponsor. Ook vanaf dag één een hit, met zo’n 200- 250 duizend kijkers per dag. Na de verhuizing van het ‘gezellige’ woonhuis in het Gooi naar de meer ‘kantoor-achtige’ studio in Amsterdam zakten de kijkcijfers flink in. Het afgelopen seizoen scoorde Koffietijd nog maar rond de 100 duizend kijkers. En dat is gewoon te weinig. Het brengt dan te weinig op voor de sponsor.

Met de buurvrouw aan de koffie

De zenders zelf hebben nooit geïnvesteerd in dagtelevisie, omdat er te weinig mensen kunnen kijken. Vroeger had het ook de functie je bij te praten, zoals de buurvrouw die langs komt voor een kop koffie. Maar die rol is overgenomen door online nieuws. Via je telefoon weet je elk moment van de dag wat er gebeurt. Nee: ochtendtelevisie heeft geen toekomst.

2. Binnenkort komt Johnny de Mol terug op tv als presentator van De Kwis met Ballen. Is dat het juiste programma voor hem?

Het heeft me verrast dat Johnny de Mol een quiz als comeback heeft gekozen na zijn talkshowavontuur met HLF8. Ik denk dat zijn vader hem heeft gevraagd en dat hij ja heeft gezegd om hem een plezier te doen. Er zal John de Mol veel aan gelegen zijn om van De Kwis met Ballen een succes te maken. De afgelopen tien jaar zijn namelijk vrijwel alle quizzen op SBS6 niet gelukt. Vorig jaar nog Vier Is Te Veel, Het Beste Antwoord en Casino Royaal. John wil heel graag na The Voice een nieuwe grote internationale hit. Daar zijn natuurlijk wel goede kijkcijfers voor nodig, anders wil geen enkel land het tv-programma kopen.

Symphatieke Johnny

Johnny is als presentator meer geschikt dan bijvoorbeeld Rob Kemps of Jan Versteegh. Als het format niet zo goed is, kan Johnny er door zijn persoonlijkheid er net een extra touch aan geven. Zijn kijkcijfer-trackrecord is zeer goed. Buiten het tegenvallende HLF8 heeft hij bijna geen flops op zijn naam. Syndroom, Superkids, Waar Is De Mol?, Restaurant Misverstand: allemaal kijkcijferhits. Ik heb niet wetenschappelijk onderzocht wat Johnny zo’n goede presentator maakt, maar mijn gevoel is dat hij sympathiek overkomt en gemakkelijk contact maakt met mensen. Hij kan als geen ander sfeer maken, gasten voelen zich altijd heel erg op hun gemak bij hem.

Daarom zou ik het liefst zien in een ‘route-programma’, waarin hij bijvoorbeeld naar alle plaatsen in de wereld gaat die Holland heten en dan elk werelddeel met een andere BN’er.

3. Is het nieuwe spelprogramma Het Onbekende van Renze Klamer een succes of niet?

Het is geen kijkcijferhit, maar vooralsnog ook geen flop. Het begon met 794.000 kijkers en zakte in de tweede aflevering al naar 640.000 kijkers, al lijkt dat vooral te komen door het mooiere weer. Renze doet het prima, al is de rol van een presentator in dit soort programma’s niet zo belangrijk, want het draait om het verhaal, de kandidaten, de montage, de muziek en de onderlinge sfeer. Die zijn belangrijker.

Terras heeft voorrang

Het programma begint al om 20.00 uur en dat is vroeg voor een vrijdagavond. Als het mooi weer is, zijn vooral de wat jongere kijkers nog aan het barbecueën of zitten ze op het terras. Blow Up kampte ook met die vroege begintijd. Ben wel benieuwd wat Het Onbekende zou scoren als RTL het in de winter had geprogrammeerd. Het wordt uitgesteld wel door zo’n 300 duizend mensen bekeken en dat is een goede score. Ook het marktaandeel in de leeftijd 20-54 jaar is goed, rond de 25 procent. RTL4 zal dus tevreden zijn.

Volg Tina Nijkamp op Instagram @tinanijkamp