Kijkers haken af bij Renze Klamers Het Onbekende

Het blijft altijd spannend bij een nieuwe televisieprogramma. Hoeveel kijkers blijven er nog over bij de tweede aflevering? In het geval van Het Onbekende van Renze Klamer blijkt dat niet alles wat de makers van De Verraders aanraken in goud verandert.

Renze Klamer in Het Onbekende
© Jasper Suyk

De eerste aflevering van Het Onbekende werd met gemende reacties ontvangen vorige week. De meeste mensen vonden het 'wel aardig' en genoten vooral van de mooie shots van de natuur. Andere mensen stoorden zich weer aan de overdreven elementen en vervelende kandidaten. En die eerste aflevering werd eveneens 'wel aardig' bekeken, al was het geen De Verraders. Maar bij de tweede aflevering schakelde een aanzienlijk deel toch weer gewoon bij Flikken Maastricht in.

Sloveense avonturenshow

Het format van Het Onbekende, van de makers van De Verraders, combineert bekende en onbekende Nederlanders. Elke groep vormt een team die allerlei opdrachten moeten uitvoeren in het prachtige Slovenië en waarbij uit elk team er elke week eentje afvalt. Onderweg naar de eindbestemming worden de deelnemers constant geconfronteerd met 'het onbekende', oftwel allerlei dillemma's die ze al dan niet verder helpen. Helder concept zou je zeggen.

Verdwijntruc

Toch kozen een groot deel van de kijkers gisteravond voor een grote verdwijntruc. Gemiddeld keken er nog 640.000 kijkers naar Het Onbekende, zo'n 150.000 kijkers minder dan een week eerder bij de première. En dat was al niet erg veel. Naar het slot van De Verraders een week eerder kijken namelijk nog een miljoen mensen.

Logische verklaring

Veronica Superguide's eigen kijkcijferprofessor Tina Nijkamp vindt de matige kijkcijfers niet verwonderlijk. Het is vooral de starttijd van 20.00 uur in combinatie met het mooie weer van gister die de show van Renze parten spelen. "Echt een gemiste kans van RTL 4 om Het Onbekende niet om 21.30 uur op zaterdag te zetten vanaf 27 mei", schrijft ze op Instagram. Dat tijdslot deed De Verraders in het begin ook heel goed, al hielp het de noodlottige muziekquiz Alles is Muziek dan weer niet. Er is maar één redding denkt Tina. "Nu maar hopen voor RTL 4 dat het de komende weken slecht weer wordt op de vrijdag."

De concurrentie

Hoewel Het Onbekende dus behoorlijk ondermaats scoorde, was het bij de publieke omroep bepaald geen kommer en kwel om dezelfde tijd. Het einde van het seizoen van Flikken Maastricht trok 1,3 miljoen kijkers, terwijl de quiz 2 voor 12 met Astrid Joosten 1.257.000 kijkers wist te boeien. Waarom hebben die dan geen last van het weer? Volgens Tina ligt dat aan het trouwe, veel oudere publiek van die twee programma's. Die zitten nu eenmaal niet tot 22 uur 's avonds buiten kennelijk.

Talkshows

De talkshows deden het gisteravond ook niet al te best, met uitzondering van Vandaag Inside, die met de ruzie tussen Gijp en Marcel van Roosmalen 820.000 kijkers trokken. Jinek was daarentegen goed voor slechts 546.000 kijkers, op de voet gevolgd door Op1, dat maar 513.000 kijkers zag inschakelen. Nadia, in de vooravond, blijft een probleemkind. Daar keken maar 342.000 mensen naar. Zo'n beetje een tiende van wat De Wereld Draait Door vroeger regelmatig haalde om die tijd.

Het Onbekende zie je elke vrijdag om 20.00 uur op RTL 4.