The game is on! Films die op bordspellen gebaseerd zijn!

Veronica Superguide logo
The game is on! Films die op bordspellen gebaseerd zijn!

The game is on! Films die op bordspellen gebaseerd zijn!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Spellenminnend Nederland schudt op zijn grondvesten, nu De Kolonisten Van Catan voortaan gewoon Catan heet. Met een Catan-film op komst, kijken we even naar films die al een bordspelthema hebben: van comedy tot horror!

Bordspellen zijn meestal leuk om te doen, maar niet zo interessant om naar te kijken. Toch verschijnt er af en toe een film die op een gezelschapsspel is gebaseerd. De resultaten zijn… net zo wisselvallig als het gooien met een dobbelsteen! Twijfel je tussen het kijken van een filmpje, of een spelletje? Hiermee sla je twee vliegen in één ferme klap!

Cluedo

Clue (1985)

Het goede oude Cluedo werd in 1985 bewerkt tot een komische misdaadfilm. In een afgelegen landhuis worden een aantal moorden gepleegd, en één van de personages heeft deze op het geweten.

Clue had een geweldige cast, met o.a. Tim Curry, Lesley Ann Warren en Christopher Lloyd. Net als in het spel stond van tevoren niet vast wie de moordenaar was! De film had drie eindes, die willekeurig vertoond werden.

Ondanks de prima cast en de meerdere eindes, was Clue geen succes in de bioscoop. Over een tijdje gaat Cluedo in de herkansing, met een hoofdrol voor... Ryan Reynolds!

Zeeslag

Battleship (2012)

De wereld reageerde met ongeloof toen de film Battleship werd aangekondigd. Hoe kun je nou een film maken over dit raadspel met oorlogsschepen? Het antwoord: je zorgt er gewoon voor dat het spel en de film bijna niets met elkaar te maken hebben!

In Battleship vecht de marine tegen aliens, die boten heeft ingesloten met een krachtveld. Wat volgt is een hersenloze (maar vermakelijke!) actiefilm, met sterren als Taylor Kitsch, Rihanna, Alexander Skarsgard, Liam Neeson en Rami Malek. Niemand die aan Battleship meewerkte, leek de film erg serieus te nemen, wat verfrissend werkt!

Ondanks een opbrengst van ongeveer 300 miljoen dollar, viel Battleship tegen voor Universal. Een vervolg zit er waarschijnlijk niet meer in.

Ouija-bord

Ouija (2014)

Het ouija-bord is een oud spel, waarin ‘geesten’ vragen beantwoorden als je met een glaasje over letters schuift. Het fenomeen is al 1.000 jaar oud, maar de rechten van het officiële ouija-bord liggen tegenwoordig gewoon bij speelgoedfabrikant Hasbro. 

Ouija-borden spelen vaker een grote rol in horrorfilms, meestal openen ze een deur waardoor een geest iemand te grazen neemt. De film uit 2014 is de eerste ‘officiële’ film die op het spel gebaseerd is.

Ouija werd niet goed ontvangen, maar was wel populair bij horrorfans. In 2016 verscheen een (betere) sequel, genaamd Ouija: Origin Of Evil.

Jumanji

Jumanji (1995)

De beroemdste film over een bordspel is waarschijnlijk Jumanji. Dit bordspel bestaat niet echt, maar zorgt in de film voor heel wat kopzorgen. Robin Williams wordt opgeslokt, en uit het bord verschijnen talloze wilde, levensgevaarlijke dieren die de boel op stelten zetten.

De enige manier om het magische spel te stoppen, is door het einde te bereiken…

Jumanji was een behoorlijk groot succes! Recent verscheen een sequel, waarin o.a. Dwayne Johnson en Jack Black in een oude videogame terechtkomen. Tegen de verwachtingen in werd Jumanji: Welcome To The Jungle een megahit.

Minder bekend is Zathura: A Space Adventure uit 2005. Deze film is een soort sciencefictionvariant op het verhaal van Jumanji, en is gebaseerd op een boek van dezelfde schrijver, Chris van Allsburg. Zathura flopte jammerlijk, maar je kunt maar om een bordspellenfilm verlegen zitten!

En verder

Voorlopig zijn we nog niet af van films die draaien rond bordspellen. Een film over Risk is in ontwikkeling, Sony wil een film maken over (De Kolonisten van) Catan én Ridley Scott is nog steeds bezig met zijn Monopoly-film. De laatste begint waarschijnlijk leuk, duurt zes uur en tegen het einde gaan bioscoopgangers met tafels gooien.

Lees verder