David Prowse als Darth Vader in Star Wars

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
David Prowse als Darth Vader in Star Wars

Star Wars-spullen van échte Darth Vader geveild

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Vorig jaar overleed David Prowse: de acteur die het bekendst werd als de iconische Star Wars-schurk Darth Vader. Star Wars-fans moeten even goed opletten want de filmverzameling van de acteur wordt binnenkort geveild!

David Prowse werd als bodybuilder benaderd om de Star Wars-schurk Darth Vader te spelen in de eerste Star Wars-film. De beroemde stem van Vader werd later opnieuw ingesproken door James Earl Jones. Omdat Prowse klonk als de vriendelijkste schurk ooit, en ook nogal een plattelandsaccent had, werd hij door o.a. Carrie Fisher ook wel ‘Darth Farmer’ genoemd.

Als geliefd acteur ontving Prowse heel veel Star Wars-promomateriaal, en ontmoette hij op conventies oud-collega’s die hem foto’s gaven met vriendelijke boodschappen. Speelgoedprototypes, special editions van zo'n beetje alles: we weten niet wáár Prowse al die spullen liet, maar de Darth Vader-acteur heeft het allemaal bewaard.

De spullen van Darth Vader

Een veilinghuis in Bristol (waar Prowse in 1935 geboren werd) biedt al het materiaal nu aan: de opbrengst gaat naar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer in Groot-Brittannië. Op de site van het veilinghuis kun je door de hele collectie scrollen. Zet wel een flinke kop thee, want het is een hóóp!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify.

Prowse leed de laatste jaren van zijn leven aan dementie en overleed in november 2020 aan Covid-19. De veiling sluit op 4 mei (May the fourth), de datum die internationaal bekendstaat als Star Wars-dag.

Lees verder