10 dingen die je nog niet wist over Darth Vader

Veronica Superguide logo
10 dingen die je nog niet wist over Darth Vader

10 dingen die je nog niet wist over Darth Vader

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

We zetten vandaag de beruchtste vader van allemaal in het zonnetje: Darth Vader! Hierbij een aantal partyfeitjes die je vast nog niet over deze duistere Sith Lord wist.

Eerst had hij helemaal geen helm?!

In de allereerste tekening die ontwerper Ralph McQuarrie gemaakt had van Darth Vader had hij nog helemaal niet zijn iconische helm. Aanvankelijk had hij gewoon een zwarte kap over zijn hoofd, en een masker wat alleen de onderste helft van zijn gezicht bedekte. McQuarrie kwam toen met een tekening waarop Vader ook een helm droeg, voor als hij van het ene ruimteschip naar het andere reisde. Vervolgens werd besloten de helm er gewoon in te houden. Strak plan.

Zijn helm is gebaseerd op die van de Japanse Samoerai

Terwijl ontwerper kostuumontwerper John Mollo zich voor zijn ontwerp voor de helm van de Sith Lord naar verluidt liet inspireren door de helmen van Nazi-soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, had bedenker George Lucas van begin af aan in gedachte dat de helm er uit moest zien als die van de Japanse samoerai-vechters.

Hij is uitgeroepen tot “slechts” de op twee na grootste filmschurk ooit.

Is er een grotere filmschurk denkbaar dan Darth Vader? Volgens het American Film Institute zijn er niet één maar zelfs twee filmbaddies die nog memorabeler zijn dan de Sith Lord; in een lijst met Grootste Filmschurken ooit moest Darth genoegen nemen met brons. Marlon Brando’s Godfather en Anthony Hopkins’ Hannibal Lecter gingen met de eerste en tweede plaats aan de haal. En dat terwijl Hannibal the Cannibal maar 11 minuten meedoet in Silence of the Lambs?!  Alhoewel, Darth Vader kan er zelf ook wat van...

Hij heeft stiekem wel heel weinig screentime in de allereerste Star Wars.  

Ook al denken we bij de eerste Star Wars-film meteen aan Luke, Han en Leia als de helden en aan Darth Vader als de grote schurk, zo'n prominente bad guy was hij in die eerste film niet. Hij deed namelijk maar 12 minuten mee in A New Hope. Pas in The Empire Strikes Back komt Vader echt uitgebreid aan bod. “I find your lack of screentime disturbing...”

Orson Welles had bijna de stem van Vader ingesproken

Ook al kunnen we ons Darth Vader niet voorstellen met een andere stem dan die van James Earl Jones, toch had George Lucas aanvankelijk Orson Welles in gedachten. Pas toen besloten werd dat de stem van Welles te herkenbaar zou zijn, werd naar een andere optie gezocht. En grappig genoeg is de stem van James Earl Jones nu nog veel bekender dan die van Orson Welles. Dat komt natuurlijk niet alleen door Star Wars, maar ook door The Lion King, waarin de man met de kenmerkende lage diepe stem te horen is als Mufasa. Ook in de live action remake van deze zomer doet James Earl Jones gelukkig weer mee.

Acteur David Prowse wist niet dat zijn stem niet te horen zou zijn

De Britse bodybuilder David Prowse gaat schuil in het harnas van Darth Vader, maar tijdens de opnames van A New Hope wist deze beste man niet dat zijn stem niet te horen zou zijn in de film. Terwijl dat er van meet af aan dik in zat, omdat Prowse nou niet echt een dreigende stem had. Volgens Carrie Fisher was de stem van de brede Brit dusdanig niet indrukwekkend dat ze hem tijdens de opnames gekscherend “Darth Farmer” noemden?! Was Prowse bij de première van A New Hope verrast door andermans stem, bij de première van The Empire Strikes Back kreeg hij een nog veel grotere schok te verwerken...

Slechts vijf mensen waren van de “I am Your Father”-twist op de hoogte

Om te voorkomen dat hét grote geheim van The Empire Strikes Back uit zou lekken waren maar vijf mensen tijdens de opnames hiervan op de hoogte: George Lucas, regisseur Irvin Kershner, scenarist Lawrence Kasdan, Mark Hamill, en James Earl Jones. Zelfs Vader-acteur David Prowse wist tijdens het filmen van deze iconische scène niet wat de eigenlijke tekst van zijn personage was. Pas bij de première zag hij waarom die Luke Skywalker zich zo druk maakte?!

Hij is afgebeeld op de kathedraal van Washington

Een christelijke gebedsplaats lijkt nou niet echt de meest voor de hand liggende plek voor een afbeelding van dit symbool van het kwaad, maar toch pronkt Darth Vader als een waterspuwer op de kathedraal van Washington, DC. In de jaren '80 held de kathedraal een wedstrijd waarbij kinderen ideetjes mochten insturen voor nieuwe gargoyles. Darth Vader was één van de winnende inzendingen.

10 dingen die je nog niet wist over Darth Vader

George Lucas werd de eerste eigenaar van een Darth Vader-auto

Eind 2006 kwam Mosler met de MT900, een sportauto die wegens de opvallende gelijkenis met de Star Wars-schurk ook wel “De Darth Vader-auto” genoemd wordt. De eerste eigenaar van zo'n exemplaar was natuurlijk niemand minder dan autofanaat George Lucas himself.

10 dingen die je nog niet wist over Darth Vader

Inmiddels bestaat er ook een échte Darth Vader-auto die wel 240 kilometer per uur kan

Ook al was die MT900 al best wel een mooie Vadermobiel, in 2014 kwam Hot Wheels (ja, dezelfde Hot Wheels als van die speelgoedautootjes) pas echt met een vette bak: hun Darth Vader auto kon wel 240 kilometer per uur halen?! Het is nog net geen light speed, maar zo voelt het wel als je erin zit. Da's pas een gaaf cadeau voor Vaderdag!

Lees verder