Slender Man: van internetmeme tot filmster

Veronica Superguide logo
Slender Man: van internetmeme tot filmster

Slender Man: van internetmeme tot filmster

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Hij is lang als een spaghettisliert, en als hij je te pakken krijgt ben je nog niet jarig! Wie of wat is de mysterieuze Slender Man?

Deze week ging de spannende horrofilm Slender Man in première. In tegenstelling tot een vampier of weerwolf, die al eeuwenlang meegaat, werd deze creep geboren op het internet.

Het vreemde monster werd in 2009 geïntroduceerd op het forum van de site Something Awful. De gebruikers werden gevraagd om paranormale plaatjes te photoshoppen. Eric Knudsen plaatste daar een aantal photoshops en een korte omschrijving van het mysterieuze wezen. 

Mysterie

Knudsen wilde met het personage een ‘eng figuur’ bedenken, waarvan de motivatie totaal niet te doorgronden was. Zulke monsters komen regelmatig voor in het werk van o.a. Stephen King en de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft.

De Slender Man raakte blijkbaar een gevoelige snaar, want al snel gingen andere forumgebruikers met het gegeven aan de haal. Nieuwe photoshops doken op, samen met enge verhalen over de graatmagere griezel. Wat hij precies deed bleef vaag, maar hij werd vaak gesignaleerd vlak vóór er ergens een ramp gebeurde waarbij veel kinderen verdwenen.

Een eigen leven

Wat de Slender Man precies is, is niet bekend. Hij heeft bizar lange armen en benen, geen gezicht en hij verschijnt onverwacht op de meest vreemde plekken. Als je hem wil vinden zoekt hij jóu op. Als hij je vindt verdwijn je voor altijd, of ben je in ieder geval niet meer dezelfde persoon. Soms word je gek, gewelddadig of voor altijd paranoïde, maar je herinnert nooit meer waarom.

Hoewel Knudsen de Slender Man bedacht, werd het monster al snel een ‘meme’ waarmee internetgebruikers aan de haal gingen. Er volgde een webserie, genaamd Marble Hornets, waarin men à la The Blair Witch Project op zoek ging naar het wezen.

Het internet bleef verzot op de enge verhalen over Slender Man, en in 2011 kreeg het monster een eerbetoon in het computerspel Minecraft. Hierdoor steeg de interesse nog meer, en Slender Man kreeg in de jaren daarna zijn eigen games, waarin de speler probeert te vluchten voor het wezen.

Drama

In 2014 maakte de hele wereld kennis met de Slender Man door een dramatisch incident. Twee twaalfjarige meisjes lokten een vriendinnetje mee in het bos en staken haar negentien keer met een mes. Het meisje overleefde de aanval, en haar ‘vriendinnen’ verschenen al snel voor de rechter. Ze verklaarden dat de Slender Man ze de opdracht had gegeven om iemand te vermoorden. De meiden hadden enge verhaaltjes gelezen op het web, en vreesden dat het monster echt was.

Het duo had al eerder psychische problemen, en werden naar aanleiding van het incident opgenomen in een kliniek. De enorme publiciteit rond de zaak maakte het cultpersonage een berucht wezen. Over het fenomeen verscheen later een documentaire op HBO: Beware The Slenderman.

De fans gingen ondertussen door met het maken van Slender Man-fictie, zoals Always Watching: A Marble Hornets Story. Hierin werd de lange lerp gespeeld door Doug Jones (Hellboy, The Shape Of Water).

Dude...

De laatste Slender Man-film, die deze week in première ging, was een beetje controversieel. De familie van één van de meisjes die hun vriendin in 2014 neerstak noemde de film ‘smakeloos’, omdat er geld verdient wordt aan een echte tragedie.

Op zich begrijpelijk, maar het idee van Slender Man was vóór het incident al dat hij mensen dingen laat doen die ze niet willen. Toch vertonen verschillende bioscopen in de buurt van Milwaukee de film niet.

Heb jij de creepy vogelverschrikker al in de bioscoop gezien?

Lees verder