Sander Lantinga

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Sander Lantinga
BN'ers

Sander Lantinga over breuk Coen Swijnenberg: ‘Kwam best onverwachts’

|
|

Laatste update:

Vanaf oktober nieuw op Radio Veronica: de middagshow van Sander Lantinga. Zonder Coen Swijnenberg, maar mét zijn kenmerkende enthousiasme. Al vindt-ie het ook een tikkie spannend: “Ik moet wel met de billen bloot nu.”

Tekst: Marcel Langedijk

Sander Lantinga is er klaar voor. Dat zegt hij niet alleen, dat straalt hij ook uit op deze laatste tropische dag van de zomer. Warrig vrolijke coupe, tijgerprint-shorts, sneakers, wit T-shirt, alcoholvrij biertje erbij: het leven is goed. Natuurlijk is het waardeloos dat hij en Coen Swijnenberg na achttien jaar moesten stoppen met hun dagelijkse radioprogramma op Radio 538, daar gaat Sander niet over liegen. De Coen en Sander Show was een wezenlijk onderdeel van zijn leven, dus dat deed pijn. 

Maar er was ook goed nieuws, want Coen en Sander mochten de show elke vrijdag blijven maken op 538. Misschien nog wel beter: Sander werd vrijwel direct na het nieuws gebeld door radiodirecteur Rob Stenders. Of-ie zin had om vier dagen per week de middagshow op Radio Veronica te maken. Tel daar zijn zojuist genoten vakantie van zeven weken met vrouw en vier kinderen bij op, en Sander vindt dat hij niets te klagen heeft. Sterker nog: de radiopresentator vindt zichzelf meer in balans dan ooit tevoren: “Ik ben volmaakt gelukkig.”

Toch kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die denken: dat klinkt niet als vakantie, zeven weken op pad met vier kinderen.

“Maar dat was het wel. Ik ben misschien niet uitgerust, maar wel ontspannen, want ik hoefde geen lunchtrommeltjes te maken, het ritme was relaxter en we deden ook niet zo moeilijk over schermtijd – dus ik heb daadwerkelijk een boek kunnen lezen. En voor de rest ging ik elke avond gewoon om half tien naar bed, dat soort ouwemannengelul.”

Je wordt eind deze maand 46. Is dat een ding, die leeftijd?

“Nee. Ik vond dertig wel een ding, veertig ook, maar eigenlijk vind ik dat je leeftijd niet meer dan een getal is – en veel mensen schatten me sowieso jonger. Aan de andere kant staat er wel gewoon 1976 in mijn paspoort en statistisch gezien is de kans groot dat de helft van mijn leven voorbij is. Dat is weleens een raar idee. Maar ik voel me nog jong, ik hou van strips, van Sesamstraat en Urbanus, ik sport veel en ik heb genoeg lol in mijn leven.” 

De mededeling dat jij en Coen in de huidige vorm moesten stoppen, moet minder lollig zijn geweest.

“Dat was zeker niet leuk om te horen en het kwam ook best nog onverwacht. Onze contracten moesten verlengd worden en dat is altijd wel een spannend moment – zo onzeker ben ik dan ook wel weer – maar dit keer dacht ik dat het wel goed zat. Dus als dat dan niet gebeurt, is dat balen. Tegelijkertijd ben ik rationeel: alles is eindig. Al ben ik wel blij dat Veronica snel om de hoek kwam… als ik werkloos was geweest, niks om handen had, zat hier een ander mens. Dan hadden we dit interview sowieso waarschijnlijk niet gehad.”

Toch moet dit voelen als een andere overstap dan toen je in 2015 van 3FM naar 538 ging. 

“Ja. En ik vind het ook echt spannend, want ik ga met de billen bloot. Ik ben zelf verantwoordelijk en moet na achttien jaar als onderdeel van een duo het wiel min of meer opnieuw uitvinden. We vergaderden wel bij 538, maar als we om vier uur begonnen, ging het min of meer vanzelf. Beetje lullen over de vakantie, paar anekdotes vertellen, vragen aan elkaar stellen. Dat kan straks niet meer: ik moet het alleen doen. Mijn gedachten dwaalden tijdens de vakantie dus regelmatig af over hoe ik het straks moet gaan aanpakken. Hoe ga ik het vormgeven, welke jingles wil ik? Alles moet worden bedacht en gemaakt. Maar ik voel toch vooral blijdschap en enthousiasme over wat er allemaal mogelijk is. Dat overheerst.”

Wat is het plan?

Ik ben natuurlijk een lolbroek, maar ik heb ook een serieuze kant. In De Coen en Sander Show kon ik die minder laten zien. Ik vind het oprecht fijn om wat serieuzer te kunnen zijn – in plaats van nog een grap maken een inhoudelijke vraag stellen. Daarnaast zijn mensen gaandeweg vergeten dat ik ontzettend veel liefde voor muziek heb. Logisch, want bij 538 ging het vooral om entertainment. Ik ben Leo Blokhuis niet, maar ik weet er echt wel wat vanaf en kan eindeloos over muziek praten. Ik heb nu al zin om uit te leggen waarom ik vind dat Depeche Mode een van de meest onderschatte bands van de laatste vijftig jaar is. Er zal ook echt nog wel genoeg te lachen zijn, maar ik ga ook die andere kant van mezelf laten zien.”

Wat betekent Radio Veronica voor jou?

“Ik heb altijd een zwak voor Veronica gehad, als jong jochie al. Het was de club waar je bij wilde horen, het station van muziekliefhebbers, voor muziekliefhebbers. Het zijn mensen voor wie muziek emotie is, mensen die misschien net als ik bij bijna elk liedje wel een herinnering hebben. Als ik Wet Wet Wet met Love Is All Around hoor, lig ik weer op het strand in Roemenië met dat Noorse meisje. En als ik Urban Cookie Collective hoor, sta ik weer in de discotheek in Dronten, half lam, om drie uur ’s nachts. Muziek is de soundtrack van mijn leven. Dat ik straks dat soort nummers kan draaien, vind ik fantastisch. Het zijn de platen die ik thuis op heb staan, die ik draai in de auto of tijdens de vakantie met een glas rode wijn. Wat niet betekent dat ik alleen maar b-kantjes van obscure bands uit de jaren tachtig ga draaien, hoor.”

Het ‘tijdslot’ tussen 16 en 18 uur is populair, dus er is veel concurrentie. Lig je daarvan wakker?

“Ik kan heel erg rekening houden met wat anderen doen, maar daar maak ik het mezelf alleen maar moeilijker mee. Ik kan maar één ding en dat is mezelf zijn. Klinkt cliché, maar het is wel zo. Ik maak me niet zo druk om de concurrentie. Ik vind het eigenlijk wel lekker, het houdt me scherp. Het voordeel is dat ik de beste muziek van alle radiostations kan draaien.”

Heb je een dikkere huid gekregen door de jaren heen?

“Weet ik niet… Ik had vroeger wel meer schijt dan tegenwoordig. Ik zocht vaker het randje op, vond het zelfs lekker als er wat haat kwam, want dan wist ik dat ik een gevoelige snaar had geraakt. Dat doe ik tegenwoordig stukken minder. Ik hou van een goede grap, maar ben er niet meer op uit bewust te kwetsen. Evengoed krijg ik alsnog weleens haatberichten, maar die raken me niet. Ook omdat we zo langzamerhand gek geworden zijn door al dat getwitter en al die meningen. Iedereen vindt iets over alles.”

Toen jij Veronica in de jaren tachtig leerde kennen, was het de zender voor iedereen die ‘jong, snel en wild’ was. Inmiddels is Veronica volwassener geworden. Jij ook, of ben je ondanks je grote gezin nog altijd snel en wild?

“Nou, ik ben net terug van een weekendje Keulen met een vriend… Dat was erg gezellig, maar ik merk na een paar dagen wel dat ik echt even minder moet drinken en een beetje wil bijslapen. Anders heb ik de poppen weer aan het dansen.”

Hoezo?

“Dat heb ik geleerd van mijn burn-out, precies tien jaar geleden. Ik werkte voor de radio én de televisie en ging zó ontzettend hard. Intussen vond ik dat ik door al dat harde werken ook recht had op ontspanning: work hard, play hard. Dus ging ik ’s avonds lekker met vrienden naar de kroeg, in het weekend stappen, zuipen, weet ik veel allemaal. En maar doorwerken, totdat ik op mijn bek ging. Ik zat echt helemaal aan de grond, het was verschrikkelijk, maar ik ben daardoor wel meer in balans gekomen. Rustiger. Het zette dingen ook in perspectief. Ik wilde bijvoorbeeld nooit kinderen, was er zelfs op tegen, dacht dat het alles in de weg zou zitten. Inmiddels heb ik er vier en vind ik het ’t mooiste van de wereld.”

Dat klinkt niet echt jong, snel en wild, Sander.

Lachend: “Ik sta inderdaad niet meer tot half zeven op Awakenings, maar ik zit nog steeds graag in de kroeg en vind het heerlijk om met vrienden te eten en te drinken. Maar de echte rock & roll is eruit. Het is softrock geworden.” 

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder