Russische politieke partij wil HBO-serie Chernobyl verbieden

Veronica Superguide logo
Russische politieke partij wil HBO-serie Chernobyl verbieden

Russische politieke partij wil HBO-serie Chernobyl verbieden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De HBO-miniserie Chernobyl, over de gelijknamige Russische kerncentrale waar in 1986 een grote ramp plaatsvond, is een wereldwijd fenomeen aan het worden, en dat valt in Rusland niet zo goed. Gisteren kwam al naar buiten dat Tsjernobyl nu zowat overspoeld wordt door ramptoeristen die er vooral voor de insta-likes naartoe gaan, nu blijkt dat een Russische politieke partij de serie in eigen land wil verbieden.

“Walgelijke serie”

De Amerikaanse website Deadline.com meldt hoe de Marxistisch-Leninistische partij Communisten van Rusland gevraagd heeft aan de organisatie die de Russische TV-regels bepaalt om deze “walgelijke” serie te verbieden. Ook roepen ze op om de makers aan te klagen wegens smaad, omdat de serie “een tragedie heeft omgetoverd in een object van ideologische manipulatie, die het Sovjetregime en de Sovjet-bevolking demoniseert.”

Razende Russen

En waarom zijn die Russen dan zo razend? Dat zit zo: de veelgeprezen HBO-serie laat niet alleen de omvang van de ramp zien, maar onthult ook hoe vrijwel alle betrokken politici zich in eerste instantie meer afvroegen hoe ze deze ramp in de doofpot konden stoppen dan hoe ze de slachtoffers konden helpen. Tijdens het kijken naar Chernobyl wordt pijnlijk duidelijk dat juist deze bureaucratie en corruptie er bijna toe geleid hadden dat de impact van de ramp nog veel erger was geworden; het had niet veel gescheeld of Ukraine en Wit-Rusland waren permanent onbewoonbaar geweest?!

Bizarre ironie

Dat een politieke partij nu 33 jaar na de ramp vraagt om een onthullende serie te verbieden die de incompetentie en stupiditeit van de corrupte politici van toen blootlegt, is bijna te ironisch voor woorden. Het laat alleen maar zien hoe de cultuur van elkaar de hand boven de hoofd houden en stug de feiten ontkennen als ze je niet uitkomen nog steeds springlevend is. En dat terwijl Chernobyl op onthutsende wijze laat zien dat al deze betrokken politici zich kapot hadden moeten schamen?!

Lees verder