HBO komt met spannende miniserie Chernobyl

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
HBO komt met spannende miniserie Chernobyl

HBO komt met spannende miniserie Chernobyl

|
|

Laatste update:

Griezelig, akelig en vol met menselijk falen: Chernobyl spreekt nog steeds tot de verbeelding. Dat vindt HBO ook en daarom komt er een 5-delige miniserie over de ramp, waar eerder al films en docu's over zijn verschenen. De serie zal ook in Nederland te zien zijn.

Regelrechte ramp

De miniserie Chernobyl gaat over de kernramp bij Tsjernobyl, waar in 1986 een kernreactor ontplofte. In de toenmalige Sovjet-Unie (nu Oekraïne) breekt -en dan zeggen we het nog netjes- de pleuris uit. Het aantal stralingsslachtoffers die op korte of langere termijn overleden aan de gevolgen wordt geschat op 200.000. Er zijn massa's beelden van hoe de stad er nu bij ligt en die zijn al indrukwekkend. Dus van de serie verwachten we heel wat. 

Al dramatisch genoeg

De serie gaat over de verschillende mensen die bij de ramp betrokken raakten en in sommige gevallen zorgden dat het aantal slachtoffers -relatief- beperkt bleef. De makers hebben aangegeven weinig drama aan de gebeurtenissen te hebben toegevoegd, de daadwerkelijke ramp en nasleep was al heftig genoeg. Kijkers zullen in shock zijn, en 'it will shake you up' aldus schrijver Craig Mazin tegen Collider. 

Cast

De kerngeleerde in het centrum van de ramp wordt gespeeld door Jared Harris (Mad Men). Deze Valery Legasov was snel bij de ramp en zag als een van de eerste de ernst er van in. Stellan Skarsgård (Melancholia) heeft ook een belangrijke rol als Sovjets regeringsleider die vanuit de regering op de zaak wordt gezet. Emily Watson (Breaking the Waves) speelt Ulana Khomyuk, een wetenschapper die probeert te achterhalen hoe de ramp kon gebeuren.

De serie gaat op 6 mei in première in de USA, maar in Nederland kun je de serie wekelijks op Ziggo zien vanaf 7 mei. En tot die tijd kun je je inkijken met massa's docu's. 

Lees verder