RTL om tafel na slechte Jinek-periode: ‘Druk bezig achter de schermen’

Eva Jinek kan eindelijk even bijkomen van haar talkshow nu Beau het stokje overneemt. Al zal ze vooral op het kantoor van RTL rondlopen om te praten over de tegenvallende resultaten. Want wat zijn de toekomstplannen van de presentatrice bij de zender na de slechte kijkcijfers? Veronica Superguide vroeg het aan RTL.

Eva Jinek
© RTL

Kijkcijfermoeras

Eva zit tot haar kruin in het kijkcijfermoeras. Waar in 2022 er nog paniek was met 665 duizend kijkers (19% marktaandeel) haalde Eva dit seizoen zulke cijfers maar met moeite. Eerder deze maand zakte ze officieel door de magische ondergrens. "De alarmbellen gaan nu echt af, want dit is echt even flink schrikken vanochtend voor Eva", schreef kijkcijferfluisteraar Tina Nijkamp destijds op Instagram. "Jinek nu ONDER de 500 duizend kijkers en valt bijna uit de top 25.” Enkele weken later was er een nieuw dieptepunt en haalde ze haar op één na laagste score ooit met 397 duizend kijkers (nog geen 10% marktaandeel).

Contract

In 2019 vertrok de grande dame van de NPO naar RTL. Ze verdient nu naar verluidt tussen de 1,2 en 1,4 miljoen per jaar, al heeft ze dat zelf nooit bevestigd. Dat salaris kreeg ze never nooit niet bij de NPO vanwege het prijsplafond, en dat terwijl ze daar met gemak 1 miljoen kijkers per avond trok. Nu mag ze blij zijn met de helft van die cijfers. Met haar megasalaris zal RTL hebben gehoopt op betere resultaten. Het is code rood bij de zender en ze zullen al hun kennis moeten inzetten om het programma op de rit te krijgen. Haar contract bij RTL loopt in januari 2024 af en de vraag is dan ook of de zender nog wel door wil gaan met Jinek.

Reactie RTL

RTL laat in een reactie aan Veronica Superguide weten dat de makers de komende periode om tafel gaan om te onderzoeken wat er moet gebeuren. “Je ziet dat traditionele talkshows het allemaal wat zwaarder hebben. Dat betekent dat we met al onze creativiteit aan de slag moeten om daar wat aan te doen. En daar zijn we druk mee bezig achter de schermen”, adus een woordvoerder van RTL.

Jinek is vanaf 1 mei weer rond 22.00 uur te zien op RTL 4.