Roos uit Kopen zonder Kijken: ‘Mijn stem is een hándicap!?'

Roos Reedijk in Kopen zonder Kijken

Martijn Krabbé en Bob Sikkes zijn de bekende namen uit Kopen zonder Kijken, maar de meest spraakmakende specialist is styliste Roos Reedijk. Ze is regelmatig het mikpunt van spot, waarbij vooral haar stem de klos is. Maar wie is ze eigenlijk? En wat doet alle commotie met haar? “Ik weet waar ik voor sta, dus ik laat me niet zo snel omverblazen.”

Ze wordt overal op straat aangesproken, Twitter gaat tijdens elke uitzending van Kopen zonder Kijken los en op de snelweg komen mensen naast haar rijden om te zwaaien. Toen styliste Roos Reedijk drie jaar geleden haar opwachting maakte in het eerste seizoen van Kopen zonder Kijken, had ze nooit gedacht dat de boel zo zou ontploffen. “De eerste twee seizoenen was ik vooral achter de schermen aan het werk,” vertelt Roos aan de vooravond van het vijfde seizoen van de kijkcijferhit.

“Toen kwam corona en ging ik behalve het interieur ook de badkamer, vloer en keuken doen. Ik woon in een klein dorpje en zat heerlijk in mijn tuintje toen de nieuwe reeks begon. Een dag later hoorde ik ineens dat we 1,7 miljoen kijkers hadden. Je wéét wel dat het veel is, maar je hebt geen idee wat dat precies inhoudt. Totdat iedereen ging mailen, commentaar geven en bellen wat ik er nou van vond dat iedereen iets van mij vond.”

Wat voor impact had dat op jou?

“Als je heel graag bekend wilt worden, kan ik me voorstellen dat het veel met je doet. Maar ik heb nooit de ambitie gehad om op tv te komen en ben al wat ouder. Ik weet waar ik voor sta in het leven, ik ken mezelf en ik doe gewoon mijn vak, dus ik ben niet zo snel omver te blazen. Het merendeel van de reacties was ook alleen maar positief, hè? Dat is hartstikke leuk. Maar er werd ook veel gezegd over bijvoorbeeld mijn kledingstijl en mijn stem. Dan denk ik: ik ben wie ik ben en heb daar nooit problemen mee gehad, dus hoezo zou ik me daar iets van aantrekken?”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Heb je nooit eerder commentaar gehad op je stem?

“Voordat ik stylist werd, heb ik heel lang saleswerk gedaan in de modewereld. Dan zeiden mensen weleens: ‘Roos, ik hoorde aan je stem al dat jij het was.’ Ik heb nog nooit eerder in de publiciteit gestaan en toen ik mezelf voor het eerst terug hoorde op tv, was dat ook wel even een momentje: Oh ja, ik praat inderdaad nogal snel, hard en enthousiast. Maar op Twitter werd zó veel lelijks over mijn stem gezegd dat andere mensen het zelfs voor me gingen opnemen: ‘Stop met dat meisje belagen, want je mag iemand niet pesten met z’n handicap.’ Toen dacht ik: een hándicap, dat is het helemaal niet! Mijn stem is mijn handelsmerk geworden. Het is juist leuk dat ik daardoor herkenbaar ben.”

Kun je erom lachen dat je in de TV-Kantine wordt nagedaan?

“Gut ja, Monica Geuze doet dat ook. Ik vind dat alleen maar grappig en ook wel een eer. Mensen die er negatief over doen, zijn ook vaak de miesmuizers of types die overal iets van vinden. Dan denk ik: ga je met iets belangrijkers bezighouden.”

Waar komt jouw liefde voor interieur vandaan? 

“Ik vroeg als kind al nieuwe gordijnen of nieuw behang voor mijn verjaardag. Elke week gooide ik de boel in mijn kamer om. Het was mijn droom om interieurarchitect te worden, maar mijn vader zei: ‘Doe maar niet, want je moet heel goed zijn om daar je geld mee te verdienen.’ Omdat ik niet wist wat ik dan wilde, heb ik een beroepentest gedaan. Daar kwam uit dat ik iets met talen moest doen, dus toen ben ik een internationale opleiding communicatie gaan volgen. Via-via kwam ik terecht in de modebranche, maar daar was ik ook al bezig met het inrichten van stands en winkels. Het is echt mijn passie.”

Gebeurt het vaak dat kopers jouw hele styling de deur uit mieteren?

“Nee, volgens mij is dat nog nooit gebeurd. Ik volg veel kandidaten op Instagram en het verbaast me juist dat de meeste interieurs zelfs een jaar later nog precies zo zijn als ik ze heb ingericht. Er zijn in al die jaren wel een aantal stellen geweest die hun huis weer hebben verkocht. Ik weet dat één stel uit elkaar is gegaan, een ander stel wilde toch liever dichter bij de stad van hun ouders wonen, omdat het niet zo goed ging met hun gezondheid. Dat had dus niks te maken met het huis zelf.”

Je ziet het nieuwe seizoen Kopen zonder Kijken elke maandag op RTL4, vanaf 20:30 uur.

 

Tekst: Fleur Baxmeier

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die vanaf vandaag in de winkel ligt. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af!