Rob Goossens: 'Wat mij betreft mogen de camera's mee de gevangenis in, mocht Peter Gillis daar belanden'

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Door Rob Goossens
Rob Goossens

Omdat ik Peter Gillis op WhatsApp heb, zie ik af en toe dat hij zijn profielfoto wijzigt. Dan weer heeft hij een foto van hem en Nicol, en het volgende moment staat hij er alleen op. Momenteel is het een plaatje van zijn ongetwijfeld zelfontworpen familiewapen. ‘Missa Est Cash’, staat eronder.

Ironie

Wat dat motto zou moeten betekenen, laat zich raden. Dat het Latijn moet voorstellen, is ook duidelijk. Als kind van twee leraren klassieke talen moet ik hem helaas wel teleurstellen: de tekst slaat nergens op. De beste vertaling is ‘de kassa is beëindigd’. Ironisch wel, met het licht op de rechtszaken waarin hij zich bevindt.

In de rug bijten

In 2020 bezocht ik Gillis op zijn hoofdkantoor in Asten om hem te interviewen voor de start van zijn eigen realityserie. Hij was net op vakantie geweest in Italië en daar hadden mensen hem al herkend, zo vertelde hij. ”Jij bent toch die man van Massa Is Kassa?”, zouden ze hebben gezegd terwijl hij op een terrasje zat.

Gillis glom terwijl hij het vertelde. Ik glimlachte maar ik geloofde er eigenlijk geen klap van. Een paar seconden zichtbaarheid in een reclameblok en Peerke is al een superster? Sure. Gezellig was het overigens wel. Dochter Inge verzorgde de lunch en ik was erg blij dat Gillis zelf me niet in de rug heeft gebeten.

Vooral achteraf natuurlijk, want op het moment zelf besefte ik nog niet helemaal waar ik aan ontsnapt was. Tegenwoordig is dat anders. Regelmatig bedank ik mensen na een prettig gesprek als ze me niet hebben gebeten. Gewoon, voor de zekerheid.

Beschuldigingen

Het is amper tweeënhalf jaar geleden, maar sindsdien is er een hoop gebeurd in Gillis’ leven. Gemeenten zetten een anti-witwaswet in om geen zaken met hem te hoeven doen. Er liggen verschillende beschuldigingen van geweldpleging. Een beschuldiging is nog geen veroordeling, maar precair is het allemaal wel. Je gaat je afvragen: als de grens nog steeds niet gepasseerd is om de stekker eruit te trekken, waar trekt SBS6 hem dan wél?

In de gevangenis

Misschien dat de wereld er anders uitziet als Gillis van zijn bed gelicht wordt door de FIOD. Het zou ook kunnen dat SBS6 de rauwe werkelijkheid zo serieus neemt dat ze tot het gaatje gaan met hun ster. Dat we straks de onvermijdelijke rechtszaken allemaal op televisie kunnen volgen. Reality-tv? Keiharde rechtbank-tv!

Dat zou natuurlijk wel spannende televisie worden. Sterker: wat mij betreft mag de camera ook mee de gevangenis in, mocht Gillis daar belanden. Extra leuk voor de realityster: zelfs als daar geen promo’s voor worden uitgezonden, is de kans levensgroot dat zijn celgenoten hem herkennen..