• Opinie

Rob Goossens allergisch voor Sierd de Vos: 'Spontaan vlekken in mijn nek'

Door Redactie
Rob Goossens

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Tekst: Rob Goossens

Sierd de Vos-allergie

Als ik Sierd de Vos op televisie hoor dan krijg ik spontaan vlekken in mijn nek. Wanneer die allergie precies is ontstaan, weet ik niet meer. Dat hij sinds 2019 het commentaar verzorgt in het voetbalspel FIFA, heeft zeker niet geholpen. Uren en uren luisteren naar een gek die “koekoek” roept, dat wens je je ergste vijand niet toe. Nee, ik heb het commentaar tegenwoordig op Engels staan. Op doktersadvies. Anders was ik van frustratie geheid in een soort Matthijs van Nieuwkerk veranderd.

VI Oranje

Eigenlijk was ‘El Sierd’ alleen te pruimen tijdens het WK 2014 in Brazilië, toen hij verslaggever ter plaatse was voor destijds VI Oranje. Als je het je nog herinnert: nee, dat was niet best. De Vos waande zich een soort clowntje, deed slapstick met zijn paraplu en werd dagelijks compleet in de zeik genomen door de drie mannen in de studio. Zelf zal hij ongetwijfeld gedacht hebben dat hij met die optredens Mart Smeets onttroonde als de koning van de sportverslaggeving. Nou, niet dus.

Noa Vahle in De Oranjewinter

Misschien is het daarom wel dat ik dit WK zo geniet van Noa Vahle in De Oranjewinter. De verslaggeefster heeft daar eigenlijk weinig te zoeken. Als vrouw word je sowieso al als derderangsburger gezien in de oliestaat. Daarnaast boycotten alle spelers van Oranje haar werkgever waardoor ze alleen de bondscoach kan spreken. Maar Vahle boeit het allemaal niet: die doet wat ze kan en doet daar vervolgens ’s avonds in De Oranjewinter verslag van. Dat leverde onder andere al een heerlijk ongemakkelijk gesprek op met oud-international Wesley Sneijder over het bezoek van de spelersvrouwen aan het Oranje-hotel. Zonder het woord ‘seks’ in de mond te nemen, begrepen alle kijkers waar het gesprek heenging.

Sneijder klemgezet

Sneijder probeerde nog stoïcijns om eromheen te praten, maar al snel besefte hij dat Vahle hem klem had. “Waar wil je naartoe, Noa?”, was het enige dat hij nog kon uitbrengen. Als je bedenkt dat Sneijder verbaal een van de sterkere voetballers is en Vahle pas 22 is, weet je: de komende decennia gaan we nog fantastische interviews zien. Overigens blijkt ze niet alleen als interviewer haar mannetje te staan. Net als Sierd de Vos acht jaar geleden en Hélène Hendriks bij de afgelopen toernooien, krijgt ze de nodige plaagstootjes vanuit de studio te verwerken tijdens haar optredens. Terugslaan is ongetwijfeld verleidelijk en erin meegaan waarschijnlijk des te meer. Maar met een jaloersmakende rust laat ze het allemaal gebeuren, alsof ze dit allemaal al honderd keer heeft meegemaakt. Johan Derksen kijkt met bijna vaderlijke trots toe en dat is goed te begrijpen. De gezamenlijke leeftijd van het VI-trio mag dan 179 jaar zijn, de toekomst loopt al warm. Wat mij betreft is ze klaar om in te vallen.