René van der Gijp

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
René van der Gijp

René van der Gijp werd ‘per ongeluk’ steenrijk

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

In VI Vandaag was schrijfster Lale Gül te gast, en zij vertelde over de buitenlandse uitgaves van haar boek Ik Ga Leven. René van der Gijp probeerde een rekensommetje te maken over de opbrengst, en zo werd bekend dat hij door een fout enorm veel geld overhield aan zijn biografie.

‘Dan ben je toch bijna miljonair?’, vroeg Van der Gijp toen Gül vertelde dat ze 200.000 exemplaren verkocht had. Johan Derksen greep meteen in met een smeuïg verhaal over het boek Gijp. “René, laat me even iets duidelijk maken aan jou. De toenmalige uitgever heeft een contract met jou gemaakt wat fout was, waardoor je veel meer verdiende dan normale schrijvers."

'Misschien verkoop je er 3.000'

René van der Gijp werd benaderd voor een biografie, maar was eigenlijk niet echt enthousiast. Tegen Derksen vertelde hij het verhaal. “Jullie zeiden: dan ga je er 2.500 of 3.000 verkopen. Toen zei ik: dan wil ik ook een ander staffel. Anders verdien ik helemaal geen ene reet!”

Derksen vertelde smakelijk verder. “De uitgever die de onderhandelingen deed, die dacht: ze verkopen er toch geen 100.000. Die werd een beetje overmoedig en beloofde Van der Gijp gouden bergen als hij meer dan 100, 200 én 300.000 exemplaren verkocht. En toen… verkocht hij er 300.000. Wij vonden het verschrikkelijk, want hoe meer boeken hij boven de 300.000 verkocht, des te meer het ons kostte!”

Van der Gijp was een beetje verward: ‘Ik heb het boek nog niet eens zelf geschreven! Jij hebt het zelf geschreven!’ Zelfs Henk Westbroek was ervan onder de indruk. “Jij krijgt een miljoen voor een boek dat je niet zelf hebt geschreven!”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Je ziet VI Vandaag elke werkdag op SBS6, rond 21:30 uur.

Lees verder