• Nieuws

Recensie Them - deze dubbele nachtmerrie opent je ogen

Recensie Them

In de VS van de jaren vijftig als eerste donkere gezin verhuizen naar een buurt met alleen maar witte buren was niet minder dan een nachtmerrie. De mensen die het aandurven in deze serie, krijgen daar nog een bovennatuurlijk schepje horror bovenop.

Pas op! Deze recensie bevat kleine spoilers.

Het werd ‘The Great Migration’ genoemd: de periode tussen 1916 en 1970 waarin meer dan zes miljoen afro-Amerikanen zich van het zuiden van de VS verspreidden over de rest van het land. De apartheid-achtige toestanden in ‘the south’ was daarvan de voornaamste oorzaak, maar helaas werden deze mensen op veel plaatsen daarbuiten ook niet bepaald met open armen ontvangen. Op deze historische feiten baseert Them zijn verhaal, met de nodige toevoegingen die van deze serie onvervalste horror maken.

RIP fikkie

In Them betrekt de familie Emory een nieuw huis in Compton, Californië. De bewoners daar krijgen zowat een rolberoerte: behalve dat de meesten onverholen racisten zijn en sowieso geen zwarte buren willen, zijn ze als de dood dat ‘er nu nog meer gaan komen’ en de waarde van hun huis keldert. Hun plan: wegpesten die mensen. Dat loopt al heel vlot uit de klauwen: de eerste dag proberen ze het nog met harde muziek, de tweede dag ligt de hond van de Emory’s al dood in de kelder.

Recensie Them - deze dubbele nachtmerrie opent je ogen

Verschijningen

Het is niet alleen thuis erg ongezellig. Op school wordt de oudste dochter met apengeluiden begroet. En bij het ingenieursbureau waar vaderlief is komen te werken, wordt hij als tweederangs werknemer behandeld. Maar daar blijft het niet bij: zowel kinderen als ouders beginnen rare verschijningen te zien, in huis en daarbuiten. Hoe dat precies zit, is het voornaamste dat de plot van Them vooruit drijft. Dat die gruwelijke buren en de familie Emory afstevenen op een bloederige confrontatie, is immers geen verrassing.

Recensie Them - deze dubbele nachtmerrie opent je ogen

Beklemmend

Doordat er continu haat in de lucht hangt, is Them een beklemmende kijkervaring. De wetenschap dat massa’s mensen dit soort gruwelijke toestanden echt hebben moeten meemaken terwijl ze juist op zoek waren naar een beter leven, zorgt voor extra steken in je ziel. Waar het een beetje kraakt, is bij het combineren van dit deel van het verhaal met de horror met geesten en waanbeelden. Zonder te veel te willen verklappen, krijgt ieder lid van het gezin te maken met manifestaties van de trauma’s waardoor ze geplaagd worden. Maar het duurt te lang voordat deze concreet worden gemaakt, waardoor het voor die tijd blijft bij een paar boe-momenten die niet echt effect hebben.

Recensie Them - deze dubbele nachtmerrie opent je ogen

Conclusie

De combinatie van horror en de angsten die het leven als donker gekleurde mens in Amerika met zich meebrengt, doet onvermijdelijk denken aan de recente projecten van Jordan Peele, zoals Get Out, Us en Lovecraft Country. Mooi dat er op deze manier een horrorgenre aan het ontstaan is dat dieper gaat dan schreeuwende vrouwen en kettingzagen. Maar je ontkomt er ook niet aan om Them te gaan vergelijken met de rest en dan moet je vaststellen dat die beter uit de verf kwamen, vooral omdat fictie en feiten een mooier geheel vormden. Dat neemt niet weg dat Them een bijzonder pakkende serie is geworden, niet in de laatste plaats dankzij de ijzersterke rollen van Deborah Ayorinde en Ashley Thomas als de veelgeplaagde vrouw en man des huizes, maar ook Alison Pill als de neighbor from hell.

Recensie Them - deze dubbele nachtmerrie opent je ogen

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws: