Recensie Jingle Jangle: A Christmas Journey - een sprankelend sprookje voor het hele gezin

Jingle Jangle: A Christmas Journey

Een kerstklassieker kun je ieder jaar opnieuw kijken. Denk aan Home Alone, Scrooged en The Muppet Christmas Carol. Netflix Original Jingle Jangle: A Christmas Journey mag aan dit lijstje worden toegevoegd.

Een goede kerstfilm kijk je ieder jaar met het hele gezin en wordt daardoor vanzelf een traditie. Tijdens het uitbuiken na het kerstdiner kijk je hoe Kevin voor de dertigste keer alleen thuis wordt gelaten of hoe Ebenezer Scrooge voor de honderdste keer zijn lesje leert. Veel van deze films gaan al een lange tijd mee en het is tijd voor iets nieuws. Jingle Jangle: A Christmas Journey is dé perfecte film voor een nieuwe kersttraditie. 

De mooiste speelgoedwinkel

Uitvinder Jeronicus Jangle had ooit de mooiste speelgoedwinkel van het land. Hij bedacht het meest bijzondere speelgoed en stond op het punt om zijn beste uitvinding ooit af te maken. Maar toen werd hij verraden door zijn leerling Gustafson. Deze schurk stal Jeronicus' nieuwste uitvinding en zijn boek vol ideeën. De uitvinder kreeg daarna talloze tegenslagen te verwerken, terwijl Gustafson zijn eigen speelgoedimperium opbouwde. 

Cynische speelgoedmaker

Jaren later is de speelgoedwinkel een pandjeshuis geworden en dreigt Jeronicus ook dit gebouw te verliezen. Hij moet snel met een nieuwe uitvinding komen, maar is zijn magische touch verloren. Gelukkig krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Zijn kleindochter Journey staat opeens voor de deur en zij is net zo een genie als Jeronicus. Maar zij kan de cynische speelgoedmaker alleen helpen als hij dit toelaat. 

Recensie Jingle Jangle: A Christmas Journey - een sprankelend sprookje voor het hele gezin

Magisch kerstavontuur

Het verhaal heeft alle elementen die je verwacht bij een magische kerstavontuur. Er is speelgoed, een boef, slimme kinderen, een knorrige oude man, een tijdloos dorpje en heel veel sneeuw. Regisseur en schrijver David E. Talbert had niet als doel om het wiel opnieuw uit te vinden, maar wilde een sprookjesachtige film maken waar zijn kinderen van konden genieten. Daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd. 

Voor het hele gezin

Jingle Jangle is gelukkig geen kinderfilm geworden. Het is een film voor het hele gezin. Of je nou 5 jaar oud bent of 55, dit is een film waar je bij weg kunt dromen. De humor is onschuldig, maar grappig en de schurken zijn cartoonesk, maar nooit kinderachtig. De liedjes - geschreven door John Legend - zijn erg goed en doen soms denken aan de hip-hop musical Hamilton

Recensie Jingle Jangle: A Christmas Journey - een sprankelend sprookje voor het hele gezin

Aandoenlijk speeltje

De film ziet er ook prachtig uit. Iedere scène is een levende kerstkaart en de uitbundige outfits zitten vol kleine details. Journey heeft bijvoorbeeld geen spelden in haar haar, maar schroefjes. De special effects zien er ook prima uit. Het robotje Buddy is duidelijk geïnspireerd op Johnny 5, Wall-E en Bumblebee maar is toch een aandoenlijk speeltje dat we graag onder de kerstboom willen hebben. 

Softie Forest

De rol van Jeronicus wordt gespeeld door Forest Whitaker en de serieuze acteur, die we eerder dit jaar nog zagen in The Godfather of Harlem, laat een hele andere kant van zichzelf zien. Hij toont niet alleen een softe, komische kant maar zingt zelfs een paar liedjes! Hij draagt deze film, maar ook de jonge talentjes om hem heen zijn erg leuk.

Recensie Jingle Jangle: A Christmas Journey - een sprankelend sprookje voor het hele gezin

Conclusie

Jingle Jangle: A Christmas Journey is een duidelijke ode aan de magische kerstfilm, maar is meer dan alleen een eerbetoon. De film heeft een eigen gezicht. Het is een sprankelend sprookje voor jong en oud, zonder cynisme of volwassen grapjes die de kids niet begrijpen. Dit soort kerstfilms worden bijna niet meer gemaakt en dat maakt van Jingle Jangle een heel fijn kerstcadeautje. 

5 STERREN

Jingle Jangle: A Christmas Journey is te zien op Netflix.