Recensie American Murder: The Family Next Door - deze intense docu maakt veel indruk

Chris en Shanann Watts met gezin American Murder: The Family Next Door

De titel American Murder: The Family Next Door vertelt je al iets over dit verhaal, maar hoe minder je weet, hoe meer je geraakt zult worden door deze intense documentaire. 

Op het eerste gezicht lijken Shanann en Chris Watts het perfecte koppel. Ze zijn na een relatie van acht jaar nog steeds smoorverliefd en hebben twee schattige kinderen. Maar schijn bedriegt. In American Murder: The Family Next Door wordt het ware verhaal verteld aan de hand van archiefmateriaal. Door de rauwe beelden maken de afschuwelijke gebeurtenissen een nog grotere impact. 

Kijk niet op Wikipedia

In Amerika was het tragische verhaal over de familie Watts groot nieuws, maar voor de gemiddelde Nederlandse kijker is dit volkomen onbekend. Houd dat ook even zo. Ga niet Googlen en check geen Wikipedia. Hoe minder je over dit verhaal weet, hoe beter. Al kun je aan de hand van de titel wel raden dat het niet goed afloopt. 

Laatste beelden

De documentaire begint met Facebookvideo's van Shanann Watts. Het zijn alledaagse beelden van een trotse moeder die haar schattige kinderen en knappe man filmt. Daarna zie je op de beveiligingscamera hoe ze na een lang weekend weer thuiskomt. Dat zijn de laatste beelden van de jonge moeder. Wanneer Shanann een afspraak mist, maakt haar beste vriendin zich grote zorgen en schakelt ze de politie in.

Bodycam

Amerikaanse agenten dragen verplicht een bodycam, om te voorkomen dat ze zich misdragen, en deze camera filmt hoe het verhaal zich verder ontwikkelt. Shanann lijkt spoorloos verdwenen en haar man Chris heeft geen idee waar ze is. Aan de hand van nieuwsberichten en beelden van het politieverhoor komt de waarheid langzaam aan het licht. 

Recensie American Murder: The Family Next Door - deze intense docu maakt veel indruk

Onbewerkt videomateriaal

Het verhaal achter American Murder: The Family Next Door is vaker verteld. Dr. Phil behandelde de zaak in een aflevering en de zender Lifetime maakte een slechte film over de tragedie. Deze documentaire pakt het echter helemaal anders aan. De zaak wordt gepresenteerd aan de hand van rauw, onbewerkt videomateriaal en verder niks. 

Rauwe beelden

Je ziet beelden uit de verhoorkamer, van de bodycam, video's van Facebook, appjes tussen Shanann en Chris, oude nieuwsberichten. Deze unieke beelden worden op een heldere manier samengebracht en vormen een spannend verhaal. Op sommige momenten denk je dat je naar de film Gone Girl kijkt, maar de rauwe beelden herinneren je er ieder moment aan dat dit de werkelijkheid is. 

De documentaireserie Unsolved Mysteries bestaat ook uit opzienbarende verhalen die waargebeurd zijn.

Geen uitleg

Door deze opzet zijn er geen interviews met familieleden, vrienden of politieagenten. Daardoor mis je ook bepaalde informatie. Er is bijvoorbeeld geen expert die iets uitlegt of zorgt voor iets meer context. En nadat de waarheid boven water is gekomen, maakt de documentaire een sprongetje naar drie maanden later. 

Conclusie

Het gebrek aan deze talking heads is echter geen groot probleem. Het tragische verhaal is duidelijk genoeg. En de magnifieke manier waarop het wordt verteld, is heel confronterend. Door alleen maar archiefbeelden te gebruiken, is American Murder: The Family Next Door een documentaire geworden die je niet snel zal vergeten.