Jake Gyllenhaal, Emily Blunt, Sylvia Hoeks

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jake Gyllenhaal, Emily Blunt, Sylvia Hoeks

Ranking: De beste films van regisseur Denis Villeneuve!

|
|

Laatste update:

EINDELIJK! Dune verschijnt in de bioscoop en we kunnen niet wachten. Tijd om een kijkje te nemen in het werk van de ambitieuze regisseur, Denis Villeneuve. Dit is onze ranking want de Canadees heeft al heel wat topfilms op zijn naam!

9. Maelström (2000)

Niet elke film kan een winnaar zijn, dus trappen we de ranking af met de vreemde vogel van de lijst; Maelström. Disclaimer: in de film zit een pratende vis… die dient als voice-over… terwijl hij langzaam in stukken wordt gehakt… juist. Nadat een jonge vrouw per ongeluk iemands leven heeft genomen, wordt ze verliefd op zijn zoon. Dat is nog eens een bijzonder verhaal voor een toekomstige familiereünie! Denis is in elk geval niet bang om de handen vies te maken en speelt daarom flink met absurditeit.

8. August 32nd on Earth (1998)

Mocht je denken goh, augustus stopt op mijn kalender bij 31 dan voel je waarschijnlijk al aan wat voor soort film dit is. August 32nd on Earth is surrealistisch maar lijkt stiekem ook een beetje poëtisch te zijn. In de film gaat augustus namelijk wel door na de 31e. Tja verklaar dat maar eens aan je huisbaas! Dit is de eerste grote filmproductie die Denis maakte en we hebben zo af en toe onze vraagtekens bij scènes, maar de potentie is er zeker.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

7. Enemy (2013)

Er lijkt haast niks beters te zijn dan Jake Gyllenhaal, behalve dan… twee Jake Gyllenhaals! In Enemy speelt de acteur namelijk twee personen, maar de twee kennen elkaar niet. Ze lijken op elkaars spiegelbeeld, dus zodra ze van elkaars bestaan afweten, is er double trouble. Eerst vinden ze het freaky, maar de acceptatie van een dubbelganger groeit en de twee beginnen te klooien met hun mogelijkheden. Ze switchen van elkaars leven; een soort Steenrijk, Straatarm idee, behalve dan dat beide deelnemers Jake Gyllenhaal zijn. 

6. Sicario (2015)

We worden in Sicario meegesleurd in het leven van een taaie agente. Emily Blunt (Jungle Cruise, A Quiet Place) speelt deze badass in uniform en samen met haar collega’s spoort ze een drugskartel op vlakbij de Amerikaans-Mexicaanse grens. Maar Sicario is niet je doorsnee drugskartel opspoorverhaal - als die er al is - want het gaat ook nog over een flinke dosis wraak. Benicio del Toro speelt een hitman en hij zwijgt meer dan hij praat, maar dat maakt zelfs zijn gruwelijkste acties nog vaagjes sympathiek. Neem gerust nog even een vervroegde plaspauze voordat je de film aanzet, want Sicario laat je bloedvaten overuren draaien en je zal hem geen moment willen pauzeren.

5. Polytechnique (2009)

In 1989 was er in Montréal een schietpartij waarbij 14 vrouwelijke studenten om het leven kwamen en nog meer studenten gewond raakten. In Polytechnique krijgen we deze tragische gebeurtenis te zien. Voor Denis is dit een heel persoonlijk verhaal, omdat hij zelf Canadees is. Dat maakt Polytechnique niet alleen erg fragiel, maar ook heel eerbiedig naar de slachtoffers toe. 

4. Prisoners (2013)

Prisoners mist op het eerste gezicht een likje verf hier en daar - het is namelijk zo grijs en grauw als maar kan - alleen dat weet deze ijskoude thriller goed te maken met de kleurrijke cast. Wanneer twee vriendinnetjes worden ontvoerd, schieten hun vaders direct naar de zesde versnelling en doen zij er alles aan om hun kleine meisjes veilig terug te halen. Het acteerwerk van Hugh Jackman (Logan, The Greatest Showman) is steengoed en zijn tegenspelers - waaronder Terrence Howard en Jake Gyllenhaal - zijn minstens zo overtuigend. Oh en naar alle ouders het volgende: deze film kan je maar beter niet op een lege maag kijken. 

3. Blade Runner 2049 (2017)

Het vervolg op Blade Runner is een visueel pronkwerk. De cameraman Roger Deakins - die inmiddels 72 jaar oud is - levert met dit oogappeltje misschien wel zijn mooiste werk ooit. Ryan Gosling speelt de niet zo spraakzame agent K, maar het is niet K die de show steelt. Sure in de film zitten Jared Leto, Harrison Ford, Ana De Armas en Robin Wright, maar er is één persoon die compleet uitblinkt: Sylvia Hoeks. De Nederlandse ster is niet eens terug te zien op de officiële filmposter en dat maakt haar waarschijnlijk de beste verrassing die je kan krijgen. Sylvia speelt een kille slechterik en laat je gegarandeerd achter met kippenvel. De oscars keken misschien niet om naar de actrice, maar we hopen dat Denis haar nog een keertje uitnodigt voor een ‘sequel’ op hun samenwerking. 

2. Arrival (2016)

Het cliché plaatje van een groen marsmannetje is waarschijnlijk het eerste wat je voor je ziet met een alien. Arrival gaat een compleet andere kant op. Deze film heeft aliens erin zitten - die verdacht veel lijken op inktvisachtige handen - maar dat is niet waar deze scifi uiteindelijk om draait. Dr. Louise Banks (Amy Adams) werkt als taalprofessor en wordt opgeroepen om te communiceren met buitenaardse wezens die plotseling arriveren op aarde. Piece of cake voor Louise! Het briljante aan Arrival is niet alleen hoeveel aandacht er besteed wordt aan de taal, maar ook de karakterontwikkeling van Louise Banks. In deze film leer je haar zo goed kennen, je zou haar bijna uitnodigen voor een bakkie koffie!    

1. Incendies (2010)

We zijn beland bij de beste film van Denis Villeneuve en dat is Incendies. Aangezien deze Frans-Arabisch-talige film redelijk onbekend is bij het grote publiek, zijn wij hier om je te zeggen dat dit verstopte diamantje je aandacht meer dan waard is. Net als Sicario en Arrival zijn er meerdere focuspunten in het verhaal. Een tweeling begint een mysterieuze zoektocht naar hun onbekende vader, kort nadat hun moeder overlijdt. Tijdens deze reis ontdekken ze alles over het grimmige leven van moeder Nawal. De flashbacks die Denis in dit meesterwerk toont, laten pure smeerlapperij zien en zijn confronterend wreed. Gezellig is Incendies dus niet, maar het ongekende talent van Denis Villeneuve spat er vanaf. Deze overweldigende film is simpel gezegd fucking bruut en onze nummer 1 plek meer dan waard. 

Wordt Dune de nieuwe heerser van deze ranking? Check onze review om te zien wat we van Dune vinden. Zin gekregen in meer scifi? Bekijk dan de beste science fiction films op Netflix.

Dune draait 16 september in de bioscoop. 

Lees verder