Overzicht Golden Globes: La La Land de grote winnaar

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Overzicht Golden Globes: La La Land de grote winnaar

Overzicht Golden Globes: La La Land de grote winnaar

|
|

Laatste update:

La La Land is de grote winnaar geworden bij de Golden Globes. De film won zeven beeldjes, waaronder die voor beste comedy, beste acteurs (Ryan Gosling en Emma Stone) en beste regie.

La La Land

De grote winnaar van de Golden Globes vertelt het verhaal van jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) en Mia (Emma Stone), die als serveerster werkt terwijl ze droomt van een carrière als actrice. De musical over de verleidingen en teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood ging er vannacht met maar liefst zeven prijzen vandoor: beste actrice (Emma Stone, speech hierboven), beste acteur (Ryan Gosling, speech hieronder), beste regisseur (Damien Chazelle), beste scenario (Damien Chazelle), beste originele muziek (Justin Hurwitz), beste liedje (City of Stars, Justin Hurwitz) en de belangrijkste van allemaal: beste film.

#OscarsSoWhite

De jury van de Academy Awards kreeg vorig jaar nog veel kritiek omdat voor het tweede jaar op rij enkel witte acteurs en actrices waren genomineerd. Tijdens de Golden Globes werden vannacht juist opvallend veel prijzen uitgereikt aan films en tv-series over donkere personages. Het drama Moonlight, over de coming out van een donkere homoseksuele tiener in een achterstandswijk, werd uitgeroepen tot beste dramafilm van het jaar. Tv-show Atlanta, over twee broers die proberen carrière te maken in de rapwereld, won de prijzen voor comedy en beste acteur in een comedyserie Donald Glover). En de serie Black-ish, over een donkere familie, kreeg de prijs voor beste actrice (Tracee Ellis Ross).

Paul Verhoeven

Paul Verhoeven ging er heel verrassend vandoor met de Golden Globe voor beste buitenlandse film, voor zijn thriller Elle. Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert won al even verrassend de prijs voor beste actrice. De Nederlandse regisseur versloeg met zijn controversiële film onder meer de Duitse favoriet, de komedie Toni Erdmann. Elle vertelt over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Verhoeven prees bij de uitreiking de filmpers die de Golden Globes uitreikt. "Fijn dat jullie allemaal zo ruimdenkend zijn", aldus de regisseur in zijn speech.

Andere belangrijke prijzen

De miniserie The People vs OJ Simpson won twee beeldjes: voor beste kortlopende serie en voor beste actrice in een kortlopende serie. Deze prijs ging naar Sarah Paulson, die de rol van openbaar aanklager Marcia Clark vertolkt. Zij versloeg onder meer Charlotte Rampling (London Spy) en Kerry Washington (Confirmation). De makers van de serie benadrukten dat het verhaal van OJ Simpson laat zien dat rechtspraak niet blind is voor “ras of geslacht”.

Netflix won twee grote prijzen voor het drama The Crown, dat het jonge leven van de Britse koningin Elizabeth II reconstrueert. De Britse Actrice Claire Foy (32) kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een serie. De makers van The Crown mochten ook de Golden Globe voor de beste dramaserie van het jaar in ontvangst nemen.

Lees verder