Expeditie Robinson-winnaars Bertie Steur, Hugo Kennis en Fatima Moreiro de Melo

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Expeditie Robinson-winnaars Bertie Steur, Hugo Kennis en Fatima Moreiro de Melo
Expeditie RobinsonInterviewTV

Oud-winnaars onthullen: Zó win je Expeditie Robinson

|
|

Laatste update:

Een goede voorbereiding, niet haantje-de-voorste willen zijn, actief blijven én niet te veel met je gedachten afdwalen naar thuis. Drie oud-winnaars geven de ingrediënten voor het recept: hoe win je Expeditie Robinson? “Je moet vooral in je hoofd goed voorbereid zijn op het programma.”

Tekst: Jan-Cees Butter

Wil je niets missen? Check hier alles over Expeditie Robinson 2022

Als kok Hugo Kennis, oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo en boerin Bertie Steur een analyse maken van hun zege in Expeditie Robinson, dan zijn ze het over één ding roerend eens: de basis voor hun overwinning legden ze al ver vóór de start van het televisieprogramma. 

Kennis is macht

“Informeer jezelf allereerst over het gebied waar je naartoe gaat”, tipt Kennis, winnaar in 2019. “Wij gingen bijvoorbeeld naar de Filipijnen. Vooraf zocht ik op: hoe is de vegetatie daar? Welke planten kun je eten? En hoe zien ze eruit? Dat is, behalve dat je goed vuur moet kunnen maken en een mastworp moet kunnen leggen, essentieel.” Ook Steur, winnaar in 2016, bereidde zich grondig voor op haar tv-avontuur na Boer Zoekt Vrouw. “Vooraf kocht ik zo’n survivalboekje met daarin plaatjes van planten die je kon eten”, legt ze uit. “En als ik twijfelde, dan vroeg ik het aan de crew. Daar gaven ze ook antwoord op, want niemand heeft er baat bij dat de één na de ander omvalt.” En, haast Kennis erbij te zeggen: “Laat je principes los. Als je vegetariër bent: vergeet dat. Je moet namelijk alles aangrijpen om te overleven. In de Middeleeuwen waren er ook geen veganisten.”

Expeditie Robinson begint maanden eerder

Ook Fatima Moreira de Melo, triomfator in 2012, maakte serieus werk van haar deelname. “Ik kocht ook zo’n survivalboekje met tips om te overleven”, weet ze nog. “Daarnaast had ik de afleveringen van alle vorige seizoenen gekeken. Ik wist wat mij te wachten stond.” 

Een ander, meer voor de hand liggend advies: verschijn fit aan de start. “Maanden van tevoren ben ik begonnen met sporten”, herinnert Steur zich. “Ik heb zelfs nog zo’n obstacle run gedaan om mezelf te testen. Dan word je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Je moet vooral in je hoofd goed voorbereid zijn op het programma.” Kennis is het daarmee eens. “Fysiek sterk zijn is een must”, meent hij. “Als je die proeven gaat doen, waarvan sommige urenlang in de brandende zon, dan moet je een goede conditie hebben. Fysiek was ik op de top van mijn kunnen.”

Next level tactiek

Uiteraard kun je ook proberen attributen mee te smokkelen, maar minstens zo belangrijk is de start van het tv-avontuur. Tip voor het mannelijk geslacht: stel je niet te dominant op, want dan is de kans groot dat je bij de eerste de beste eilandraad meteen geslachtofferd wordt. “Eigenlijk moet je een beetje de gemiddelde Nederlander zijn”, lacht Kennis. Serieus: “Het is de kunst om je sociaal gezien aan te passen aan de groep, waarbij je moet leveren waar de groep behoefte aan heeft. Je moet proberen jezelf onmisbaar te maken. Ik had natuurlijk de troef dat ik kon koken, maar je hebt ook mensen die goed hutten kunnen bouwen, kunnen vissen of makkelijk eten vinden.”

Moreira de Melo herkent zich volledig in het verhaal van Kennis. “Ik heb de neiging om al snel het voortouw te nemen”, weet ze. “Bij proeven is dat een prima eigenschap, maar daaromheen niet, want dan word je al snel als een betweter gezien. Dus toen Lodewijk Hoekstra, presentator van Eigen Huis & Tuin, in het begin een dak ging maken in plaats van een plateau om op te slapen, zodat we vervolgens elke nacht tussen de zandvlooien lagen, heb ik mezelf wel afgevraagd: ga ik hier nu iets van zeggen of niet? Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Ik vond het niet handig om toen op de voorgrond te treden. Daar moet je erg in middelen.” 

Voor het vervolg zijn er twee opties om te winnen: of je kiest de route van Robinson Crusoe, iemand die in de natuur probeert te overleven, zoals Kennis, of je zet je skills in als tactische speler. Kennis: “Wat Fatima deed, was next level. Het is totaal niet mijn spel, maar zij heeft de tactische spelletjes, de bontjes en het gepoker echt naar een hoger niveau gebracht. Dat was zo knap.” Moreira de Melo, stellig: “Uiteindelijk ontkom je er niet aan om strategisch te spelen in Expeditie Robinson. De kunst is om jezelf als persoon en als speler te scheiden. Je moet je emoties zo kanaliseren dat het je spel niet in de weg staat. Maar ja, dat is moeilijker dan je denkt, want je krijgt amper te eten, waardoor het steeds lastiger wordt om je emoties te controleren.”

Tranentrekkers

Daarnaast word je natuurlijk op de proef gesteld met tranentrekkende video’s of emotionele briefpost van het thuisfront. “Serieus”, puft Kennis. “Ik heb tijdens de opnames echt niemand gemist, maar als je dan zo’n video of brief krijgt: dat is echt dé hel.” Het geeft voeding aan personen die heimwee hebben of deelnemers die denken: waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?! “Ga niet relativeren”, is dan ook de boodschap van Kennis. “In mijn seizoen zat bijvoorbeeld Roy Donders, die last had van heimwee. Daar kun je niets aan doen. Net als Frank van der Lende, die zijn meisje heel erg miste. Maar zodra zij dat soort gevoelens gingen uiten, bleef ik daar nooit te lang bij zitten. Voor je het weet ga je erin mee. En ga je denken: wat doe ik hier in hemelsnaam? Want inderdaad: waar slaat het op dat je een banaan in zessen hakt en die met elkaar deelt? Als je met je gedachten al thuis bent, dan hoef je ’s nachts maar één regenbuitje te krijgen om naar huis te willen.”

Dat sluit ook aan bij mening van Moreira de Melo. “Je moet jezelf vooraf ook afvragen: wat is je doel om mee te doen? Vind je het fijn om even van huis te zijn, wil je jezelf ontdekken of wil je ook winnen? Ik deed mee om te winnen. En dan ontkom je er niet aan om strategisch te spelen. Als je Monopoly speelt, zorg je ervoor dat je goede straten hebt zoals de Coolsingel en de Kalverstraat, maar als je bij Expeditie Robinson tactische moves maakt, dan speel je het spel ‘hard’ en is dat zielig voor de zogenaamd ‘sterke speler’, terwijl het juist het doel is om het spel te overleven. Uiteindelijk is Expeditie Robinson een sociaal spel. Een spel waarin je voortdurend strategisch moet denken.” 

Het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson start op 29 augustus op RTL4, vanaf 20:30 uur. Hier vind je de lijst met alle deelnemers van het nieuwe seizoen!

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder