Journalist onder vuur na ‘dramatische’ vraag tijdens persconferentie Rutte

Mark Rutte en Irma Sluis

Gisteren zaten maar liefst 7,8 miljoen mensen aan de buis gekluisterd voor de corona-persconferentie van Mark Rutte. Bij veel mensen viel hun mond echter open van verbazing na de openingsvraag van een NOS-journalist.

Mensen lopen enorme financiële schade op, degenen die nog wel kunnen werken moeten ingrijpende maatregelen nemen en ook Hollywood ligt nagenoeg plat op dit moment. En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidszorg gehad. Kortom: er stond nogal wat druk op de ketel, zo ook bij journalisten...

'Wat krijgen we hier voor terug?'

Voor het oog van 7,8 miljoen kijkers - zo onderzocht Stichting KijkOnderzoek - mocht een journalist van de NOS als eerste het vragenvuur openen. Op twitter regent het echter bakken met kritiek op die openingsvraag. "U zegt dat u trots bent op Nederland en hoe we het doen maar wat krijgen we er voor terug? Nog eens drie weken maatregelen!", zo vroeg (als we Mediacourant mogen geloven) politiek verslaggever Albert Bos. Dit willekeurige shot van gebarengodin Irma Sluis spreekt boekdelen: haar gezichtsuitdrukking verwoordt perfect het furieuze gevoel van veel (bekende) twitteraars.

Woeste reacties

Zoals gezegd: de kritiek stapelde zich in rap tempo op. "Wat zijn dit voor gekke vragen?", zegt actrice Halina Reijn nog netjes. "Krankzinnige eerste vraag van journalist", vindt columnist Nico Dijkshoorn. Correspondent-oprichter Rob Wijnberg: "Het is de stompzinnigste vraag ooit gesteld door een journalist. Met 1,5 kilometer afstand de stompzinnigste vraag ooit gesteld". En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Check de reacties hieronder voor een beeld.