'Ome Willem' wordt lijstduwer van deze partij...

Door Redactie
ome willem
© Brunopress

Edwin Rutten, de 79-jarige acteur en jazz-muzikant die we beter kennen als 'Ome Willem', wordt lijstduwer van D66 in Den Haag bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat kondigde D66-lijsttrekker Robert van Asten vanochtend aan op de radio bij Den Haag FM.

"Het is prachtig dat een kinderheld als Edwin Rutten, iemand die we bijna allemaal nog wel van onze kinderjaren kennen, zich op deze manier wil blijven inzetten voor de volgende generaties", vertelde Robert.

De Film van Ome Willem

De Film van Ome Willem is net zoals pindakaas: welk Hollands kind is er niet mee opgegroeid? Edwin Rutten maakte van 1974 en 1989 meer dan tweehonderd afleveringen van De Film van Ome Willem. Ook 'Geitenbreier' Frank Noya was een geliefd personage in deze filmreeks. Edwin Rutten presenteerde later ook Kinderen voor Kinderen - waar hij de hoofdrol speelde in het liedje Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet? - dook het bedrijfsleven in, werkte als radiopresentator en maakt bovendien al jaren furore als jazz-muzikant. Edwin zong zelfs met het Metropole Orkest. Een echte duizendpoot dus. 

Edwin Rutten & Sigrid Kaag

Edwin vertelde aan het ANP dat D66-leider Sigrid Kaag hem enthousiast heeft gemaakt voor de politiek: "Ik heb haar een tijdje terug ontmoet in een tv-studio bij een programma waar we allebei in zaten", vertelt Edwin. "Na dat gesprek dacht ik: verdorie, als ik iets wil veranderen in dit land, moet ik de daad bij het woord vatten en lid worden van D66."

BN'ers in politiek 

BN'ers staan vaker op de lijst van politieke partijen, om de stemmen op te krikken. Het is dan ook zeker niet de eerste keer dat een BN'er lijstduwer wordt van een partij. Albert Verlinde deed het al eens voor de VVD, Babette van Veen steunt openlijk Partij voor de Dieren, Eric Corton deed het voor GroenLinks. En ook Erica Meiland heeft zich ingezet voor de politiek. Voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner bemachtigde zelfs een plek in de Tweede Kamer namens het CDA.  

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.