Noord-Korea: de kleine grote vijand van Hollywood

Veronica Superguide logo
Noord-Korea: de kleine grote vijand van Hollywood

Noord-Korea: de kleine grote vijand van Hollywood

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Laat 1.000 lachende zonnen schijnen! Noord- en Zuid-Korea verkeren al decennialang op voet van oorlog, maar nu zoekt het communistische Noord-Korea toenadering. Laat ze deze films daar alsjeblieft niet zien, of het loopt in het honderd!

Door de jaren heen hebben filmhelden het aan de stok gehad met verschillende landen. Nazi-Duitsland, natuurlijk, de Sovjet-Unie, Rusland, China, en ga zo maar door. Noord-Korea speelt ook regelmatig de schurkenrol, geïnspireerd door het verschrikkelijke regime én de geïsoleerdheid van het land. ‘Niemand in Noord-Korea ziet deze films toch!’, en: ‘Okee, ze hebben hem toch gezien... wat gaan ze er aan doén?’ 

Hopelijk ziet Kim Jong-Un deze films voorlopig even niet: voor je het weet verlaat de Glorieuze Leider stampvoetend de onderhandelingstafel!

Die Another Day

Het 20ste avontuur van James Bond begint grimmig, als 007 (Pierce Brosnan) gevangen genomen wordt in Noord-Korea. De Noord-Koreanen martelen de geheim agent intens, om informatie los te peuteren. 

Helaas ontspoort Die Another Day volledig! Door genentherapie veranderen Aziaten in mensen met een Europees uiterlijk, er is een paleis van ijs én een onzichtbare auto.

Een losgeslagen Noord-Koreaanse kolonel wil met een lasersatelliet Zuid-Korea platbranden, en het land binnenvallen. Als je plan te crazy is voor de regering van Noord-Korea, dan ben je misschien niet helemaal lekker bezig.

The Interview

James Franco en Seth Rogen mogen als hosts van een populaire tv-show de Grote Leider Kim Jong-Un interviewen. Ondanks de verschrikkelijke verhalen lijkt hij een aardige, lieve jongen die slechts verkeerd wordt begrepen.

Kim blijkt inderdaad een watje, maar allesbehalve lief! Franco en Rogen proberen zijn imago onherstelbaar te beschadigen, met de kracht van Katy Perry’s bubblegumpop!

The Interview raakte een open zenuw in Noord-Korea, nog vóór de film verschenen was. Filmmaatschappij Sony werd gehackt door een club die (mogelijk) banden had met Noord-Korea, terwijl het land zelf de film een ‘oorlogsverklaring’ noemde. Door de (vrij serieuze) bedreigingen werd The Interview nauwelijks in bioscopen vertoond, en werd hij voornamelijk gestreamd.

Er is nog altijd twijfel of Noord-Korea écht achter deze acties zat. Bij andere films gaf het land meestal geen reactie. Misschien heeft Kim Jong-Un gewoon een grafhekel aan Katy Perry.

Red Dawn

We houden van ‘m, maar Chris Hemsworth heeft een paar akelige flops achter zijn naam staan. Eén ervan is de remake van Red Dawn uit 2012. In het origineel uit 1984 worden de Verenigde Staten binnengevallen door de Sovjet-Unie, wat (met wat fantasie) zou kunnen.

Aanvankelijk zou China de vijand zijn in deze remake. De film was al opgenomen, toen men bedacht dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de omzet in... China. Haastig werden alle verwijzingen naar China vervangen door Noord-Korea. Dat een land als de VS wordt binnengevallen en bezet(!) door Noord-Korea is echter nogal ongeloofwaardig. Het is hetzelfde als Darth Vader zou worden verslagen door een Ewok, of Tyrion Lannister die een wedstrijdje armdrukken wint van The Mountain.

De veranderingen mochten niet baten: de film mocht sowieso niet in China vertoond worden, en flopte jammerlijk.

Team America: World Police

Een film die de hele wereldbevolking provoceert: dat kun je aan Matt Stone en Trey Parker (South Park) overlaten. Politici, acteurs, chronisch zieken en... Matt Damon krijgen de ene belediging na de andere te verduren in Team America: World Police. Niemand krijgt er echter zo hard van langs als Kim Jong-Il, de vader van Kim Jong-Un.

Hoewel hij zielig doet in zijn solo, probeert hij de hele wereld te vernietigen. Wat blijkt: als Team America Kim uitschakelt, ontdekken we dat hij bestuurd werd door een buitenaardse kakkerlak. Misschien kunnen ze er in Noord-Korea over een paar jaar om lachen.

Lees verder