Niets te verbergen? Vijf topfilms over surveillance!

Veronica Superguide logo
Niets te verbergen? Vijf topfilms over surveillance!

Niets te verbergen? Vijf topfilms over surveillance!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Vandaag stemmen we vóór of tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Met deze films over surveillance kom je alvast lekker in de stemming voor de... stemming!

The Dark Knight

Christopher Nolans The Dark Knight wordt geroemd als een dijk van een superheldenfilm. De duistere sfeer en de geniale performance van Heath Ledger als The Joker maken dit meer dan terecht. The Dark Knight’s visie op het afluisteren van telefoons is… niet helemaal samenhangend.

Batman wil met een spionageprogramma alle mobiele telefoons in Gotham City tegelijk aftappen. Het is de enige manier om The Joker te vinden! Zijn mentor Lucius Fox (Morgan Freeman) is hier mordicus op tegen. Mag één (vleermuis)man zo veel informatie bezitten?

Eh… blijkbaar? Hopelijk gaat Batman een beetje verantwoord om met je browsergeschiedenis.

The Truman Show

Truman Burbank (Jim Carrey) wordt niet alleen overal gefilmd en gevolgd: de beelden worden ook uitgezonden in een realityshow! Zonder het te weten woont Truman al 30 jaar in een enorme televisiestudio, en bestaat zijn leven uit verhalen die de producers bedenken. Alles gaat zijn gangetje, tot een paar vreemde zaken opmerkt. Studiolampen die uit de lucht komen zeilen, acteurs die hun tekst vergeten… 

Hoewel Truman nooit écht buiten is geweest, en altijd bang werd gemaakt voor de buitenwereld, probeert hij aan zijn perfecte leventje te ontkomen.

Minority Report

Agent John Anderton (Tom Cruise) werkt bij de afdeling ‘PreCrime’ van de politie in Washington. Drie waarzeggende figuren voorspellen zware misdaden nog vóór ze plaatsvinden. Het aantal moorden is nog nooit zo laag geweest, maar er worden vraagtekens geplaatst bij de werking van het orakel. 

Kan iemand die wéét dat hij een moord gaat plegen dit voorkomen, of veroorzaakt dit juist de omstandigheden waarin de moord plaatsvindt? Anderton komt hier zelf achter, als hij zelf van een toekomstige misdaad beschuldigd wordt.

Rear Window

Fotograaf Jeff (James Stewart) breekt zijn been, waardoor hij langere tijd aan huis gekluisterd is. Tijdens een hittegolf houden alle buren hun ramen en gordijnen open, waardoor Jeff uitgebreid naar binnen kan gluren. De viezerik! Al snel merkt hij dat één bewoner zich nogal verdacht gedraagt. Is hij een moordenaar, of ziet Jeff - die zich doodverveelt in zijn appartement - ze vliegen?

Deze klassieker van Hitchcock is niet alleen spannend. Jeff kan zich amper verplaatsen, en bijna geen invloed uitoefenen op het verhaal. Net als de kijker kan hij alleen maar loeren!

Das Leben Der Anderen

Stasi-spion Wiesler (Ulrich Mühe) krijgt de opdracht om schrijver Dreyman (Sebastian Koch) af te luisteren. Zijn chef heeft een oogje op Dreymans vriendin (Martina Gedeck), en luistert hun appartement af om te zien of hij de schrijver ergens op kan betrappen.

Hoe meer Wiesler te horen krijgt, des te meer beseft hij het monsterlijke karakter van de DDR Staatssicherheitsdienst.

Lees verder