Netflix onhult resultaten 13 Reasons Why-onderzoek en komt met talkshow

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Netflix onhult resultaten 13 Reasons Why-onderzoek en komt met talkshow

Netflix onhult resultaten 13 Reasons Why-onderzoek en komt met talkshow

|
|

Laatste update:

Toen tienersoap 13 Reasons Why vorig jaar debuteerde op Netflix was vingerwijzend Amerika er snel bij. De show zou te grafisch zijn en zou een negatieve impact hebben op kids die met suïcidale gedachten rondliepen. Na deze waterval aan kritiek besloot de streamingservice een onderzoek in te stellen naar de vermeende schadelijke effecten van de serie. De resultaten daarvan zijn nu vrijgegeven.

Uitslag

De uitslag is noch schokkend, noch verrassend. Net als bij debatten omtrent gewelddadige videogames, blijken de onderbuikgevoelens van de critici kant noch wal te raken. In tegendeel, het onderzoek wijst zelfs uit dat de serie een positieve impact heeft gehad op discussies over pesten, geweld en tiener-zelfmoord. Hier een aantal opmerkelijke feiten:

  • - 71 procent van alle kijkers vond de serie herkenbaar en bijna driekwart van de ondervraagden vond dat 13 Reasons Why het makkelijker maakte om over moeilijke onderwerpen te praten.
  • - Meer dan 50 procent van alle kijkers gaven aan na het kijken van de show hun excuses te hebben aangeboden aan iemand die ze slecht hadden behandeld.
  • - Bijna 75 procent van alle ondervraagde tieners gaf aan meer rekening te houden met andermans gevoelen na het zien van 13 Reasons Why.
  • - Tweederde van de ondervraagde ouders wil graag de acteurs en de actrices uit de serie aanmoedigen om langs scholen te gaan en in gesprek te gaan met jongeren.

Talkshow

Tezamen met de uitslagen heeft Netflix besloten een nieuwe Talkshow op poten te zetten waarin castleden met professionals uit de geestelijke gezondheidszorg in gesprek gaan over de heftige materie uit de serie. Ook is er een video gepubliceerd waarin twee jongeren vertellen over hoe 13 Reasons Why hen heeft leren omgaan met hun problemen. Kijk 'm hieronder.

Lees verder