Miljuschka Witzenhausen openhartig over Kerst met ondergedoken familie: 'Je kunt ook samenzijn via Facetime'

Miljuschka Witzenhausen

Hoe vier je samen Kerst als de helft van je familie wordt bedreigd door je oom? Dat is de realiteit waarin Miljuschka Witzenhausen leeft dankzij haar oom Willem Holleeder. “Je moet accepteren, incasseren en doorgaan.”

Het is een bewogen jaar voor televisiechef Miljuschka Witzenhausen. Haar geliefde oma overleed, ze bracht tijdschriften en een boek uit. Ook was ze de nieuwe presentator van het afvalprogramma Obese. Én ze was De Heks in The Masked Singer. Tijd voor wat rust dus. Hoe ziet haar Kerst er dit jaar uit? Ze sprak over met Libelle.

Donkere wolk boven de familie

Inmiddels weet zo’n beetje iedereen wel uit wat voor bijzondere familie Miljuschka Witzenhausen komt. Haar moeder Astrid Holleeder is de jongere zus van topcrimineel Willem Holleeder, die op dit moment in de gevangenis zit, mede dankzij de getuigenis van zijn zussen Astrid en Sonja. Dat is ook de reden waarom die twee inmiddels al weer jaren ondergedoken zitten in een safehouse. Wat doet dat met haar in deze periode? “Natuurlijk is dat kut”, zegt ze onomwonden. “Maar, zoals mijn oma altijd zei, je moet accepteren, incasseren en doorgaan.”

Vacuumzakjes met heet water

Toch gaat Miljuschka niet bij de pakken neerzitten. Als de chef die ze is zorgt ze dat haar familieleden allemaal goed te eten hebben, als zijn ze niet bij elkaar. “Ik heb een vacumeermachine, ik zorg ervoor dat iedereen hetzelfde gerecht heeft gekregen in van die zakjes waar je heet water overheen moet gieten en dan kunt opdienen.” En via FaceTime zijn ze dan toch nog bij elkaar.

Judas 2

Miljuschka reageerde ook op de serie Judas, waarvan recent het tweede seizoen op Videoland verscheen. Hoewel Miljuschka zelf niet in de serie te zien is, is het toch wel echt haar verhaal. Een verhaal dat ook weer gepromoot wordt via bushokjes en reclameborden door heel het land. Hoe ervaart ze dat? “Ik denk niet: jippie! Ik ben blij dat mijn kinderen niet met de bus naar school gaan. En ik schrik er soms van, ja.” Ze vindt het belangrijk om heel open te zijn tegen haar kinderen over hun familiegeschiedenis. Maar ze hoopt ook dat haar eigen succes dat ‘andere verhaal’ zal overschaduwen. “Ik heb zelf geprobeerd om niet alleen maar onderdeel te zijn van die familie, maar om zelf iets te bereiken. Dat die oom een soort piraat wordt, ver weg.”

Liever geen bedrust

Recent scheurde Miljuschka ook nog haar enkelbanden, waardoor ze gedwongen werd bedrust te nemen. Maar dat beviel haar helemaal niks. “Ik kan me hooguit laten verzorgen door Philip en mijn moeder, maar dan stopt het wel hoor.” Maar dat heeft ook nog een andere reden, vertelt ze openhartig. “Ik ben een beetje onaangepast. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, en dingen op mijn manier te doen. Ik hoor soms hoe sociaal anderen zijn, met wie ze allemaal afspreken, welke clubjes ze bezoeken, met wie ze de kroeg in gaan… daar krijg ik echt de kriebels van. Dat je daar de energie voor hebt na een week werken.”