• B&B vol Liefde

Hoe gaat het nu met Martijn uit B&B Vol Liefde? ‘Wilde programma niet verpesten’

Door Robin Heerkens
Martijn B&B Vol Liefde

B&B Vol Liefde-kandidaat Martijn de Brouwer (31) sloot zijn tv-avontuur in Portugal hoopvol af: hij was érg verliefd op deelnemer Fenna. Hoe zit het nu, maanden na de opnames? Is ook bij Fenna de vonk overgeslagen en hoe blikt Martijn terug op de hectische opnames?

Meer weten over B&B Vol Liefde? Check hier onze overzichtspagina.

Met mij en Fenna gaat het érg goed”, glundert Martijn wanneer Veronica Superguide met ‘m belt. Heel even vreesden we voor een teleurstellende afloop omdat we Fenna niet in beeld zagen, maar ze bleek tegelijkertijd een ander interview te doen. Ze was dus wel degelijk in de buurt, zo blijkt. Sterker nog: “Momenteel woont Fenna hier bij ons.” Nou, wat goed!

Martijn en Fenna

Na de laatste aflevering was het voor kijkers misschien nog niet helemaal duidelijk, maar Martijn stelt ons gerust: het is nu echt dikke mik tussen de twee. “Ze woont nu tijdelijk hier in de B&B en heeft al een huisje in Lissabon gevonden. Daar gaat ze ook werken. Ze gaat in Portugal haar leven opbouwen en ik kan haar nu veel vaker zien.” Op en neer reizen naar Lissabon is zo erg nog niet: het is anderhalf tot twee uur reizen en “daar is het minder rustig dan hier, er zijn veel leuke feestjes”.

‘Verliefde puber’

Fenna woonde tot voor kort op Bonaire, waar ze juf was. “Toen ze na de opnames terugging, was dat vrij moeilijk”, legt Martijn uit. Hoezo? Nou, hij spatte bijna uit elkaar van verliefdheid. “Ik was net een verliefde puber en zat hier half-depressief te wachten totdat ik eindelijk naar haar toe kon. Mijn ouders hadden op een gegeven moment ook niets meer aan me hier bij de B&B. Ik kon me maar moeilijk concentreren. Het was echt extreem.” Tussendoor vlogden de twee er lustig op los om toch nog veel contact te houden, want door het tijdsverschil kon er ook niet altijd gebeld worden. Het duurde uiteindelijk anderhalve maand voordat ze elkaar weer zagen, op Bonaire dus. “Vanaf het moment dat ik het vliegtuig uitstapte – het was voor Fenna trouwens een verrassing dat ik opeens naar haar toekwam - zat het eigenlijk weer meteen helemaal goed. En als het op Bonaire goed ging, dacht ik van tevoren, gaat het overal goed en hoeven we niet meer te twijfelen. Toen wisten we ook dat we serieus naar de toekomst konden kijken.

Kritiek en haat

Martijn kreeg bakken met kritiek over zich heen. De innige band met zijn ouders, met wie hij de B&B in Deixa O Resto runt, zorgde voor verontwaardiging bij zure kijkers. “Het leek heel erg alsof ik op mijn ouders leun. Dat is totaal niet zo. We hebben gewoon een goede band en runnen samen een bedrijf. Het was voor de vrouwen ook fijn, hebben ze me later verteld. Als ik op date was met één van hen, konden de andere dames tenminste nog bij mijn ouders ventileren.” Als de situatie niet zo was zoals-ie is, had Martijn zelfs niet meegedaan. “Door mijn ouders kon ik dit programma doen. Als ik in mijn eentje een B&B moest runnen en dan ook nog voor meer vrouwen moet zorgen”, zucht hij, “dan had ik het écht niet aangekund”.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Fenna B&B Vol Liefde
© RTL

Grote liefde Fenna

De felle kritiek, haat en meerdere nepreviews van zijn B&B, gingen de deelnemer niet in de koude kleren zitten. “Mijn moeder heeft heel even Twitter gehad, maar na één dag zag ze dat al niet meer zitten. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van. Zelf vind ik alles dat oprecht humoristisch of satirisch was bedoeld helemaal prima, maar voor de rest moest ik ook dealen met mensen die geen leven hebben en helemaal tekeer gingen. Er was vanuit de producent altijd de mogelijkheid om hulp te krijgen, bijvoorbeeld via een psycholoog, maar dat heb ik gelukkig niet nodig gehad. Als ik me goed voelde keek ik één keer in de week op Twitter. Dat was ook meer dan genoeg.

De manier waarop zijn ouders soms in beeld werden gebracht, volgens Martijn ‘een beetje bemoeierig en alsof ze er heel erg bovenop zaten’, zorgde voor wat ergernis. “Mijn ouders dachten dat ze een mooie, aanvullende rol zouden krijgen, maar dat pakte toch iets anders uit. Als ze dit van te voren wisten, hadden ze drie weken vakantie gepakt, zei mijn moeder laatst.

Linda

Uiteraard vroegen we de kandidaat ook nog even naar Linda, de vrouw die als zesde de B&B bezocht, maar bij binnenkomst al kansloos was en vrijwel meteen weer naar huis ging. Martijn gaf later in een Insta-post toe dat hij Linda tijdens de opnames wilde afbellen omdat hij al verliefd was op Fenna. “En je kunt niet op twee mensen tegelijk verliefd zijn. Maar ik begreep al snel dat het niet de bedoeling was om af te bellen. Zo zit het programma niet in elkaar en dat snap ik. Dat RTL na die post contact met me zocht – ze waren niet blij met dat bericht – snap ik vanuit hen gezien óók nog wel. Maar ik dacht: ik krijg nu alle haat over me heen omdat mensen denken dat ik haar expres liet komen, ook al wist ik dat ze geen kans zou maken. Maar dat is niet mijn schuld.

Dat moment, dat Linda aankwam, herinnert Martijn zich nog goed. Hij móest wel iets zeggen, het ging tegen zijn principes in om niets te doen. “Opbiechten dat ik al verliefd was, was voor mij de enige optie. Mijn ouders, mijn broer die er toen ook bij was, Fenna; we deden allemaal ‘gemaakt’ alsof er niets aan de hand was, want je wil het programma ook niet verpesten. Maar uiteindelijk heb ik het diezelfde avond van aankomst nog gezegd.” De hele B&B zat anders in een soort ongemakkelijke spanning. “We konden wel allemaal doen alsof er niets aan de hand was en naar bed gaan, maar dan zou niemand slapen.

‘Wie kan dat nu zeggen?’

Hoewel het hele Linda-verhaal en de manier waarop zijn ouders in beeld kwamen voor wat gemengde gevoelens zorgt, heeft Martijn absoluut geen spijt van zijn deelname. Hij heeft tenslotte zijn grote liefde gevonden. “En welk stel kan nu zeggen dat ze hun eerste ontmoeting op beeld hebben?