De omaatjes in URK! op SBS6

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De omaatjes in URK! op SBS6

Angela de Jong ergert zich aan makers die ‘racistische dametjes’ URK! 'misbruiken'

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Na de beruchte 'verklaring' van André Hazes en Bridget Maasland en Gordons 'clownachtige' nieuwe SBS6-programma, heeft AD-columniste Angela de Jong wéér iets nieuws gevonden om zich druk om te maken. Vandaag hakt ze de makers van realityshow Urk in de pan.

In deze realityreeks volgen we de inmiddels bekende gezichten als 'Teun Föhn' en 'de Oma's' en hun avonturen op Urk. Die laatste twee werden in de uitzending van gisteren 'misbruikt', als we Angela mogen geloven. Dat zit zo:

'Racistische dametjes'

"Ik weet niet wat de makers precies bezielde, maar ik kan me voorstellen dat het steekt dat Martien Meiland 1,4 miljoen kijkers trekt en Urk blijft steken op net iets meer dan 500.000", schrijft ze. Maar wat deden de makers dan? Ze stuurden de bekende oma's Grietje en Eltje - "racistische dametjes", volgens Angela - naar Amsterdam. In de grote stad kwamen ze een groep Chinezen tegen en toen ging het al snel van kwaad tot erger...

Toeval of niet?

"En wat een toeval", schrijft Angela sarcastisch, "op de Dam kwamen ze een groep Aziatisch uitziende toeristen tegen". "Wat een van de twee de uitroep ontlokte: ‘doe je mondkapje op, want er lopen hier een hoop Chinezen. Ze steken je zo aan, hoor.’ Uit voorzorg trok ze haar sjaal meteen half voor haar gezicht." Angela vermoedt dat dit hoogst opmerkelijke momentje een beetje in scène is gezet door de makers van URK!.

Corona-virus

De columniste heeft 'geen seconde de indruk dat die oma’s racistisch zijn'. Toch vraagt ze zich af wáárom de makers dit wilden laten zien. "Om alle vooroordelen over die racistische Urkers weer eens te benadrukken, zodat er ophef kan ontstaan? Om ons te laten lachen om twee van die simpele dametjes?" Ze vermoedt dat het iets te maken heeft met... de kijkcijfers. "Het zijn twee mensjes uit een besloten dorp die voor het eerst in vijftig jaar in de grote stad komen. En die alle berichten rond het coronavirus waarschijnlijk met angst en beven volgen. Die moet je als maker niet misbruiken voor de kijkcijfers, maar in de montage tegen zichzelf beschermen."

URK! is elke maandag om 21:30 te zien op SBS6.

Lees verder