Liam Neeson over Marlowe: 'Ik voel mij heel erg oud'

Liam Neeson is één van Hollywoods meest veelzijdige acteurs. Zo schitterde hij in tragische films als Schindler’s List, maar is ook onvergetelijk als Jedi in Star Wars en ontpopte zich op 56-jarige leeftijd nog als ware actieheld in de Taken-trilogie. Zijn honderdste film Marlowe is een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. Tijd voor een onderonsje met de acteur. “Ik had nooit durven dromen dat ik dit zou doen.”

Liam Neeson in Marlowe

Bijna hadden we Liam Neeson nooit gekend. De acteur wilde eigenlijk bokser worden, maar toen hij als elfjarige indruk wilde maken op een meisje, besloot hij mee te doen aan een theaterstuk op school. De rest is geschiedenis. Nu, bijna zestig jaar later, speelt de acteur de rol van zijn dromen in de film Marlowe. De privédetective, Philip Marlowe, is eerder gespeeld door grote acteurs als Humphrey Bogart, Elliott Gould en Robert Mitchum. Nu is de beurt aan Neeson. Marlowe speelt zich af in het Hollywood van de jaren 30’. De iconische privédetective wordt ingehuurd om de ex-minnaar van een glamoureuze erfgename (Diana Kruger) op te sporen. Al gauw raakt de detective in de ban van zijn verleidelijke cliënte en ontdekt hij louche praktijken in Hollywoods filmindustrie. Voor Neeson is met het maken van deze film noir de cirkel rond. Als kind keek hij al op naar zijn voorgangers: “Ik keek dit soort films met mijn vader, moeder en zussen op een zwart-wit televisie op zondagmiddag”, zo vertelt de Noord-Ierse acteur. “Ze kwamen altijd op tv: de films met Humphrey Bogart of Robert Mitchum. Dus het maken van Marlowe bracht herinneringen naar boven.”

Liam Neeson als Marlowe
© Just Entertainment

Honderdste film

Marlowe is alweer de honderdste film van de acteur. Een mijlpaal waar Neeson zelf niet van op de hoogte was. “Ik weet niet meer wie, maar iemand zei tegen mij: dit is je honderdste film! Toen voelde ik mij ineens heel erg oud. Ik voel mij nu nog steeds oud.” Maar tijdens het interview oogt hij opvallend energiek voor iemand die zichzelf oud voelt. De 70-jarige acteur praat vol enthousiasme over zijn nieuwste film. Want dat het bijzonder is dat hij zo lang in het vak zit en zo succesvol is, dat beseft hij zelf ook. “Ik heb nooit durven dromen dat ik dit zou doen. Vooral toen ik Excalibur deed in 1981 had ik niet durven dromen dat ik dit zou doen op een leeftijd van 70. Dat ik nu hier tegenover jou zou zitten om mijn honderdste film te promoten.” In die honderd films zitten zowel historische rollen, sciencefiction, drama als natuurlijk actiefilms. Vooral met dat laatste genre vond Neeson zichzelf opnieuw uit toen hij de Taken-films op zich nam. De films bleken een geweldig succes, iets wat hijzelf niet had zien aankomen. De acteur werkt nou eenmaal graag en dacht dat meer fysiek werk wel eens leuk zou zijn. Dus toen Taken voorbij kwam, zei hij al snel ja. Het was bedoeld als een klein uitstapje in zijn carrière, maar werd uiteindelijk een franchise met een opbrengst van bijna een miljard euro.

Liam Neeson met Diane Kruger in Marlowe
© Just Entertainment

Pensioen

De vraag is wel hoelang Neeson nog een actieheld kan blijven. Uiteindelijk is een man van 70 die iedereen in elkaar slaat niet écht geloofwaardig. Ook fans hebben vaker gedacht dat de acteur zou stoppen met werken. In 2017 zei hij in een interview dat hij misschien wel zou stoppen met actiefilms. Het gevolg: fans wereldwijd raakten in paniek. De opmerking was bedoeld als grap, zo verklaarde Neeson al gauw. Maar het kwaad is al geschied. Sindsdien achtervolgen journalisten hem altijd met dezelfde vraag: wanneer gaat de acteur met pensioen? Wanneer wij bij hem checken of hij die vraag ondertussen niet zat is, ontkent de Neeson dat. Hij weigert zijn leeftijd te verbergen in zijn werk. De acteur is nou eenmaal 70 jaar en dat mag benoemd worden. In Marlowe maakt hij zelf een grap over zijn leeftijd wanneer hij na een ouderwetse knokpartij zegt: “Hier word ik te oud voor.” De opvallende zin wilde hij zelf graag in de film hebben, zo vertelt hij. “Het is grappig, die zin heb ik zelf toegevoegd. Na die vechtpartij moest ik mijn hoed weer opzetten en vertrekken. Ik dacht, hier is een moment waarop niks gebeurt, ik moet iets zeggen. Dus ik zeg die zin en Neil (regisseur, red.) vond het fantastisch.”

Nieuwe wending

Ondanks zijn leeftijd, zit er nog genoeg in de pijplijn. Zo komen er nog minstens zeven films aan. De meest opvallende is The Naked Gun, een reboot van de gelijknamige franchise die deze zomer wordt opgenomen. Het is een komedie, geen voor de hand liggende keuze voor Neeson. Het kan zijn carrière eindigen, of weer een nieuwe wending geven, zo legde hij zijn keuze eerder al uit. Hij hoopt op het laatste, want er is nog genoeg jong talent met wie hij wil werken, zo vertelt hij. “Er zijn zo veel acteurs en actrices die ik bewonder. Ik heb verschillende dingen gezien op de streamingsdiensten waarvan ik onder de indruk ben. Films waarvan ik denk, oh mijn god, wie heeft dat gemaakt! Bijvoorbeeld All Quiet on the Western Front. Gemaakt door een Duitser (Edward Berger, red.). Een echt prachtige film. Elvis heb ik net gezien. Baz Luhrmann, hallo! Dat zijn uitzonderlijke regisseurs. Ik zou heel graag nog willen werken met Baz Luhrmann.” Maar de workaholic probeert minder geluk te halen uit zijn werk en meer uit de kleine dingen. Dat is wat er gebeurt als je 70 wordt. “Aan het begin van dit interview vroeg je hoe het met mij gaat. Ik herinner mij een gesprek dat ik had met de grote filmster Paul Newman (The Hustler, Butch Cassidy and the Sundance Kid). Ik vroeg hem hoe het met hem ging en hij antwoordde: ik werd deze ochtend wakker met een hartslag, dat is een goed begin van de dag. Dat zal ik nooit vergeten.”

Marlowe is nu te zien in de bioscoop.