Laatste uitzending Koffietijd: ‘Gewoon een kutzooi’

Voor veel Nederlanders zullen de ochtenden niet meer hetzelfde zijn, als Koffietijd straks stopt. Veronica Superguide bezocht een van de laatste afleveringen en moest even slikken.

Koffietijd
© RTL

Op bezoek bij een van de laatste afleveringen van een van de langst lopende programma’s op de Nederlandse televisie hoor je dingen die je bij een andere talkshow niet snel zult tegenkomen. “Jij een crèmetje voor je benen?” vraagt een productiemedewerkster aan ‘budgetstyliste’ Jeltje van der Pol en dan weet je dus echt dat je bij Koffietijd zit en niet bij Vandaag Inside. Aan Chris Woerts of Pieter Cobelens zal zoiets toch niet gauw worden gevraagd! Dat de (automaat)koffie achter de schermen bij Koffietijd niet al te best smaakt, is één van de grootste decepties in tv-land. Niet voor niets heeft presentatrice Loretta Schrijver cola in haar koffiemok zitten, zo onthulde de Volkskrant.

Slagroom

Het ultieme huis-tuin-en-keukenprogramma verscheen in april 1994 op de buis, met het duo Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg. Het magazine - luchtig als goede slagroom - heette toen trouwens nog Koffietijd! – met een uitroepteken erachter dus. In april 2001 was het programma uitgeprutteld, waarna het in 2010 weer werd opgewarmd. 

In 2023 is de kracht er dan toch echt af: sponsor Nationale Postcodeloterij zou zich hebben teruggetrokken vanwege tegenvallende kijkcijfers… Ook de makers moeten tot hun verdriet constateren dat de koek op is. Op 26 mei wordt het allerlaatste rondje gegeven. Tot grote woede van Lilian Marijnissen, die vandaag te gast is. “Ik hoor van veel ouderen dat ze het vreselijk vinden dat Koffietijd verdwijnt”, aldus de politica. “Voor die mensen is het echt een ankerpunt op de dag. Ik hoop dus dat er nog iets aan te doen is!” Presentatrice Quinty Trustfull valt haar bij. “Ik was laatst in een verpleeghuis en toen zei een bewoner tegen me: Koffietijd is voor mij een reden om wakker te worden!” Zelfs premier Mark Rutte bemoeide zich ermee, maar kon niet garanderen dat het programma blijft.

Dat laatste gaat misschien wat ver, maar feit blijft dat Koffietijd de leukste ‘niets-aan-de-hand-televisie’ is die we (nog even) hebben. Loretta Schrijver (ex-RTL Nieuws), Quinty Trustfull (ex-Eigen Huis & Tuin), Pernille la Lau (ex-Hart van Nederland), Patrick Martens (ex-Efteling TV) en Vivian Slingerland (ex-Yacht Vision) hebben het ‘losjes presenteren’ tot kunst verheven. Vivian heeft als sidekick altijd haar wollige hond Sjaak bij zich, maar gelet op de ongeïnteresseerde manier waarop hij onder de desk ligt, behoort hij niet tot de doelgroep.

Mosselen

Ook op deze ‘weggeefwoensdag’ – de dag dat kijkers een deel van de geëtaleerde kleding kunnen winnen – is van spanning niets te merken. Terwijl chef-kok Caspar Bürgi mosselen in kippenbouillon bereidt, showt styliste Jeltje “een 7/8ste broek in Koffietijd-rose die leuk staat met een sneaker eronder of een slippertje.” Sjaak zucht nog eens diep. Ook dit is weer geen kluif voor hem.

“Het is jammer dat het stopt,” zegt Vivian na de uitzending, “maar ergens begrijp ik het ook wel.” Lachend: “Alleen jammer dat in al die jaren koningin Máxima niet een keer op de koffie is geweest!” 

Patrick Martens, die als zanger/acteur ooit verbonden was aan de musical The Bodyguard en na het draaien van een Koffietijd-onderwerp daarover bij het programma is blijven ‘hangen’, snapt het ook wel. “Ik denk dat het heel normaal is dat er kritisch wordt gekeken wat een uitzending kost en dat wordt bijgehouden of het nog wel rendabel is. Dat Koffietijd geen bestaansrecht meer zou hebben gaat alleen wat ver, denk ik. Ik zou het ook niet per se slow-tv willen noemen. Het is voor 40+-vrouwen, maar betekent dat dat het dan ook per definitie ‘slow’ is?” Voortbordurend op die laatste opmerking: “Nee, als ik Koffietijd niet zou presenteren, zou ik er waarschijnlijk ook niet naar kijken, haha.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Koffietijd, het enige programma waar je de nieuwe jurkjeslijn van Wibra kunt bewonderen én als kijker een pakket met verschillende soorten hoemoes kunt winnen, had wat Loretta Schrijver betreft nog wel mogen blijven bestaan. “Ik vind het dood- en doodzonde. Het is even slikken en een groot gemis voor de makers, het team en vooral voor de kijkers.” In de glossy Nouveau zei Loretta, die wegens ziekte al een tijd niet in het programma te zien was geweest en die daarom aan het gemis ‘heeft kunnen wennen’ daar ook nog over: “Ik vind het erg dat ik niet meer zo regelmatig met Quinty zal samenwerken, maar dat ik niet meer zo vroeg op hoef is eerlijk gezegd heel prettig.”

Het vermeend ‘mutserige’ imago van Koffietijd zal haar verder een zorg zijn. “Ik ben er inmiddels aan gewend dat mensen het leuk vinden om er een beetje smalend over te doen. En dat grappen van mij, die ik heel bewust maak, in andere programma’s voorbijkomen als bloopers. Zodat de kijker thuis kan zeggen: ‘O o, wat is die Loretta toch onnozel.’ Tja…”

Taalgebruik

Voor Quinty kwam het stoppen van het ochtendmagazine allesbehalve als een verrassing. “Vorig jaar had ik een evaluatiegesprek en daarin kwam een paar keer ter sprake dat het zo’n duur programma is. Daar komt bij dat ik wist dat het contract zou aflopen. Eén plus één is twee, dacht ik toen. Jammer, want het is een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.” Vivian bediende zich, kort na het bekendmaken van het nieuws dat de stekker eruit zou gaan, van taalgebruik waarvan te hopen is dat het niet door hond Sjaak is opgepikt. “Gewoon een kutzooi. In de wandelgangen hoorden we hier en daar al wat, dus het is niet helemaal nieuw. Maar de dag dát je het hoort is vervelend. We hebben een fantastisch team. Ik ga dat wel enorm missen.” Quinty: “Het is een duur programma om te maken. Het besluit om te stoppen is dus heus wel te begrijpen, maar dat wil ook weer niet zeggen dat je het emotioneel gezien ook een plek kunt geven.”

Koffietijd. Het was ooit met een uitroepteken – en nu zetten ze er een punt achter.

Je ziet de laatste aflevering van Koffietijd op vrijdag 26 mei, vanaf 10.00 uur ’s ochtends op RTL 4.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!