KRO-NCRV overtreedt mediawet met Yvon Jaspers en haar schnabbels

Veronica Superguide logo
KRO-NCRV overtreedt mediawet met Yvon Jaspers en haar schnabbels

KRO-NCRV overtreedt mediawet met Yvon Jaspers en haar schnabbels

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Door Boer zoekt Vrouw-icoon Yvon Jaspers heeft omroep KRO-NCRV de mediawet overtreden. Eerder kwam ze in opspraak doordat ze schnabbelt voor veevoerfabrikant ForFarmers.

En was dat allemaal wel zo handig? Mocht het überhaupt wel? Zat er dan wellicht (sluik)reclame in Boer zoekt Vrouw en haar andere programma, Onze Boerderij? Nee, zegt het Commissariaat voor de Media nu. Wel vindt ze dat omroep KRO-NCRV het eerder al zélf moest onderzoeken.En daarmee overtreedt de omroep de mediawet: ze heeft niet zorgvuldig genoeg gekeken of die nevenfunctie bij ForFarmers wel mocht en heeft het zélf goedgekeurd.

Geen belangenverstrengeling

Ze mag overigens gewoon door blijven schnabbelen. De programma’s worden redactioneel onafhankelijk gemaakt, stelt het Commissariaat. Er is geen sprake van overtreding van de regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. “Deze conclusie is getrokken na een uitvoerige analyse van onder meer de contracten en andere afspraken tussen de betrokken omroep, de producent, de presentatrice én het bedrijf ForFarmers.”

Hoe dan?

Ben je de draad misschien een beetje kwijt? Het begon allemaal toen naar buiten kwam dat Yvon een bijbaan heeft bij het bedrijf. Critici dachten dat het misschien wel érg in de buurt kwam van haar boerenprogramma’s. Journalistenvakbond NVJ was zelfs bang dat dit de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de NPO op het spel zette.Het leidde zelfs tot Kamervragen! Yvon mag buiten haar NPO-salaris gewoon lekker blijven bijverdienen, zo blijkt nu. Eerder nam Zondag met Lubach de hele kwestie al geniaal op de hak.

Lees verder