Krijgen de deelnemers van De Slimste Mens betaald voor hun deelname?

Het spannendste moment van de Nederlandse televisie staat weer voor de deur, want wie oh wie mag zich de Slimste Mens van Nederland noemen? Volgens Angela de Jong is die titel dit jaar niet geheel terecht aangezien het niveau belabberd isOok de kijkers zijn niet tevreden over de intelligentie van de deelnemers dit jaar. En toch gaat één BN'er er met de titel vandoor. Maar winnen ze naast eeuwige glorie eigenlijk ook nog een mooi geldbedrag? Wij zochten het voor je uit.

Door Merel van Baal
Maarten van Rossum en Philip Freriks als vast gezichten De Slimste Mens

Jammer maar helaas, de winnaar moet het toch echt alleen doen met de titel, zo verklaart Veronica Superguide-columnist Rob Goossens die zelf vierde werd in het spel. "Je krijgt niks voor winnen, je krijg een vergoeding voor de afleveringen die je meespeelt. Die vergoeding is 250 euro per aflevering en er worden drie afleveringen per dag opgenomen." Word je na een enkele aflevering er al uitgeknikkerd omdat je niet weet wie Pieter van Vollenhoven is, dan krijg je maar 250 euro mee naar huis. Net genoeg voor twee uur therapie om je nederlaag te verwerken. Voor het geld moet je dan ook niet meedoen, aldus Rob. "De vergoedingen bij andere spelshows liggen twee tot drie keer zo hoog. Maar het blijft belastinggeld, dus ik vind het alleen maar goed dat ze zuinig zijn. En laten we eerlijk zijn: de meeste kandidaten doen toch vooral mee voor de eer en omdat ze het spel leuk vinden."

Lange werkdagen door Maarten

In de wandelgangen van Hilversum wordt gefluisterd dat de opnames van De Slimste Mens flink kunnen uitlopen door de lange tirades van iedereens favoriete brompot Maarten van Rossem. Rob kan dit beamen. "Het kan lang duren. Op het moment dat iemand per ongeluk een opmerking maakt waaruit opgemaakt kan worden dat diegene Mark Rutte wel een schappelijk man vindt, dan gaat Maarten los en dan weet je dat je voor het avondeten niet thuis bent."

Geen onderhandeling

Maar heeft Rob misschien slecht onderhandeld? De tv-kenner ontkent dit stellig. "Het is standaard. Ze doen niet aan hoger of lager. Als je het te veel vindt dan mag je uiteraard de opbrengst aan het goede doel geven, maar ze gaan niet omhoog." Zelf heeft Rob zijn geld voor andere doeleinden gebruikt, zo verklaart hij. "Ik heb het allemaal aan nutteloze onzin uitgegeven." Mag ook hoor Rob.

Reactie KRO-NCRV

Goed nieuws voor de columnist, de makers bevestigen aan Veronica Superguide dat ze inderdaad standaard 250 euro geven aan hun deelnemers en dat er niet wordt onderhandeld. 

De finale van De Slimste Mens zie je op 10 februari om 20.30 uur op NPO 1.