Kopen Zonder Kijken: ‘Hier geloof ik helemaal niets van’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens kan énorm genieten van Kopen Zonder Kijken. Hij doet elke week – vanuit een huis zónder visgraatvloer, helaas – verslag van zijn kijkervaring.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor Kopen Zonder Kijken aflevering drie. Die staat al op Videoland.

Wèralucië en Said in Kopen Zonder Kijken
© RTL

Er valt me dit hele Kopen Zonder Kijken-seizoen al iets op. Wèralucië en Said waren wéér van die oprechte kandidaten die het écht verdienen om met Kopen Zonder Kijken mee te doen. Volgens makelaar Alex was hun zoekopdracht ook weer niet zo heel ingewikkeld. Hij verbaasde zich er zelfs een beetje over dat het hen de afgelopen jaren nog niet lukte om iets te bemachtigen. Ook al zou dat ‘luiheid’ zijn, of er samen niet helemaal uitkomen. Te weinig weinig concessies doen, dat kan ook nog. Maar wat nu eigenlijk de reden is dat het je zonder het programma niet lukte om iets te vinden, maakt dan niet veel meer uit. Ze hebben de gunfactor. Een groot, samengesteld gezin met – zo bleek later - nog een baby’tje op komst.

Kopen Zonder Kijken-kandidaten

Natúúrlijk hoop je dat die in een lekker ruime woning terechtkomen. Met voor elk kind een slaapkamer. De twee stelden verder ook helemaal geen gekke of onredelijke eisen. Wèralucië en Said zijn ‘gewone’ mensen, in de meest positieve zin van het woord. Met een situatie die voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Het is waarschijnlijk al heel uitdagend om het allemaal draaiende te houden, een samengesteld gezin – laat dan tenminste je woning gewoon goed zijn. Dat is al een grote zorg minder. Het Kopen Zonder Kijken-team gaat dit seizoen erg lekker met de kandidaatselectie. Tot nu toe zaten er geen koppels bij waarvan ik dacht: ik hoop dat ze géén huis voor jullie vinden. Het eerste koppel wilde een huis waar ook familie uit het buitenland kon verblijven bij een bezoek en stel twee draagt de zorg over pleegkinderen die ze allemaal een eigen slaapkamer wilde geven. Iedereen had dus oprechte, goede en herkenbare redenen om mee te doen met het programma. En dat gevoel had ik zéker niet altijd bij Kopen Zonder Kijken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Said en Wèralucië in Kopen Zonder Kijken
© RTL

De nachtmerrie van Wèralucië

Arme Wèralucië. Haar nachtmerrie kwam nog uit ook. Na die voor haar best wel schokkende puzzeltocht, kreeg ze nachtelijke horrorvisioenen van een veel te klein huisje in Harderwijk met allemaal mini-hokjes. “Ik ben blij”, zei ze nog na de uiteindelijke bezichtiging, maar hier geloofde ik dus helemaal niets van. Je zag de teleurstelling in haar ogen. De héle tijd. Pure angst ook. Moet ik hier gaan wonen? Is er wel genoeg budget om meer kamers te maken?

'Pijnlijke, maar ook eerlijke en realistische tv'

Ik had wel eens willen zien hoe ze reageerde zónder camera’s erbij. Kandidaten houden zich nu toch een beetje in, denk ik, maar je kon bij haar eigenlijk tussen de regels al door lezen hoe angstig ze werd. Pijnlijke, maar ook wel weer hele eerlijke en realistische tv. Het maakt de ontlading aan het einde van de aflevering nog een stukje groter. Toen Bob en zijn team er overheen waren gegaan, voldeed de prachtwoning aan alle eisen.

'Hier schrok ik echt van'

Er gebeurde deze aflevering ook iets heel bijzonders. Hier schrok ik echt van. Dit moet je een vaste kijker gewoon niet aandoen. Wat is er dan? Nou, je weet één ding zeker bij Kopen Zonder Kijken: als Alex Bob meeneemt naar een bezichtiging, kijken we gewoon naar het huis dat ze uiteindelijk aankopen. Deze keer dus niet. Alex bezichtigde een huis en snel daarna stond Martijn opeens op de stoep bij Wèralucië en Said – jullie hebben een huis gekocht! Gelukkig werd het later goedgemaakt met een heel stoer aankomstshot van Bob en zijn ‘bouwers’, in slowmotion, op weg naar het huis. Maar goed; toen was het dus al gekocht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Bob en zijn Bouwers Kopen Zonder Kijken
© RTL

KzK-tradities

Dat is natuurlijk óók smullen, maar toch zie ik liever dat zo’n traditie – Bob en Alex bezichtigen samen – gewoon weer terugkomt. Het zijn namelijk de kleine dingen die van Kopen Zonder Kijken zo’n groots programma maken. Je kunt je toch ook niet voorstellen dat er ooit een koppel komt dat gedurende de opnames niet zwanger raakt? Of dat Roos niet uitgebreid mag vertellen wat voor kek aanrechtblad ze heeft uitgezocht?

Ik krijg alleen al bij de gedachten spontaan een nachtmerrie.

Niets missen? Blijf op de hoogte van al het Kopen Zonder Kijken-nieuws via onze overzichtspagina!

Kopen Zonder Kijken zie je elke maandagavond om 20.30 uur op RTL 4.