John de Mol

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
John de Mol
BN'ersOphefThe Voice

John de Mol weigert nieuwe BOOS-aflevering: ‘We zijn verbijsterd’

|
|

Laatste update:

Tim Hofman en team komen donderdag met een nieuwe BOOS-show, een vervolg op hun mega-populaire Voice-aflevering. Deze keer zónder John de Mol, die helemaal "verbijsterd" is. Wat is er aan de hand?

De mediamagnaat heeft besloten niet mee te werken aan de nieuwe uitzending van BOOS, zo laat zijn woordvoerder woensdag weten aan het ANP. Tim Hofman had hier wel om gevraagd. Het verzoek voor het tweede gesprek werd begin augustus gedaan.

'Verbijsterd'

John en Talpa zijn helemaal van hun à propos door de benadering van BOOS. "Er zou sprake zijn van nieuwe informatie waaruit zou blijken dat John de Mol ten tijde van het eerste interview op de hoogte was van meer dan één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de heer Rietbergen", luidt de verklaring van De Mol. "Wij waren verbijsterd door deze valse beschuldiging, aangezien de werkelijkheid is dat er op dat moment niet meer dan één concrete melding bij John de Mol bekend was." Jeroen Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en toentertijd de vriend van Linda, Johns zus. De Mol erkende in een vorig gesprek met Tim dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Jeroen hierop aansprak.

'Lastig om te reageren'

John vroeg Tim na het nieuwe verzoek om inzage te krijgen in al het materiaal waarop de beschuldiging dat hij van meer meldingen zou hebben geweten gebaseerd was. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", staat in de verklaring van John. "De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."

Gesprek

Volgens de Talpa-baas is uit de transcriptie op te maken dat het gaat om een gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon van productiehuis ITV. In de transcriptie die John onder ogen kreeg, wordt volgens hem nergens concreet bewijs geleverd van de beschuldiging dat hij van meer meldingen op de hoogte zou zijn.

"Daarnaast gaat het hier om een in het geheim opgenomen gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon over de werkzaamheden van die vertrouwenspersoon", gaat hij verder. "Wij hebben - gezien het belang van vertrouwelijkheid voor de rol van een vertrouwenspersoon - ernstige bedenkingen bij deze gang van zaken. De appjes die wij ingezien hebben geven ook geen nieuwe informatie. Al met al is er geen enkele concrete onderbouwing van de beschuldiging.

Interview

Op basis van deze informatie gooit de mediamiljonair de deur dicht: hij wil geen nieuw interview met Tim doen. "Dat zou hooguit tot een welles-nietesdiscussie hebben geleid en bovendien reageren wij niet meer op anonieme beschuldigingen", stelt De Mol in zijn verklaring. "De eerste uitzending van BOOS was onthullend en bracht een maatschappelijke discussie op gang waarbij de positie van de slachtoffers, geheel terecht, centraal stond. In dit vervolg lijkt het te gaan over de vraag of John de Mol op de hoogte was van meer dan één melding. Daar kunnen we duidelijk over zijn, ten tijde van het BOOS-interview was er bij John de Mol één concreet geval bekend."

Reactie BNNVARA

BOOS-omroep BNNVARA liet woensdagochtend weten niets te willen melden over de uitzending van voordat deze donderdagmiddag online staat. In januari liet BOOS meerdere vrouwen aan het woord over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice. Negentien vrouwen deden tegenover Tim hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.

Bron: ANP/Veronica Superguide

Lees verder