Broers overtuigden investeerders Dragons' Den, maar 'uiteindelijk bleef alleen Shawn over'

Michel Perridon in Dragons Den op NPO 1

Het voelt altijd al een beetje too good to be true: de Dragons uit Dragons' Den die na een overtuigende pitch van een kandidaat er zo even een paar ton doorheen jassen. Even handen schudden en door naar de volgende kandidaat. Achter de schermen blijkt het toch allemaal anders in elkaar te steken...

De broers Roel (25) en Luc Bleumer (23) maken de tv-illusie kapot in een interview met De Ondernemer. Deze twee zakenmannen maakten gisteren hun opwachting in de kijkcijferhit en kregen alle Dragons mee met hun klimaatvriendelijke aggregaten op zonne-energie. Waar hun pitch supergoed ging, was dat tijdens de 'echte' onderhandelingen wel een ander verhaal.

De broers tijdens hun pitch

Broers overtuigden investeerders Dragons' Den, maar 'uiteindelijk bleef alleen Shawn over'

Géén Dragons

"Vlak na de kerstvakantie zijn we met iedereen om tafel gegaan", blikt Roel terug. "Haha, ik weet nog dat we het toilet in onze bedrijfsruimte hebben geschilderd en fatsoenlijke stoelen hebben gekocht om iedereen netjes te kunnen ontvangen." Al die moeite bleek (een beetje) voor niets: alleen Shawn kwam opdagen. "We kregen de adviseurs van vier investeerders op bezoek en alleen Shawn was zelf aanwezig. Na dat eerste gesprek kregen we te horen dat Nikkie Plessen en Won Yip toch afzagen van een investering en later haakten ook Schoen en Michel Perridon af. Mede omdat er een andere investeerder moest worden uitgekocht."

Doe mee: Superguide pubquiz!

Shawn to the rescue

Gelukkig bleef 'eetrijpe avocado-koningin' Shawn Harris wél aan boord. "Uiteindelijk bleef alleen Shawn Harris over, maar dat is misschien wel het beste dat ons had kunnen overkomen", zegt Roel. De broers geven aan dat ze schrokken dat de Dragons bijna allemaal afhaakten. Toch is dit uiteindelijk een geluk bij een ongeluk. Zo stapte Shawn definitief in met 400.000 euro in ruil voor 40% aandelen. En zo houden de broers het overzichtelijk. "Niet teveel geneuzel. Wij willen gewoon aggregaten bouwen en van de wereld een schonere plek maken."

Tv-illusie

In Dragons' Den zelf lijkt het erop dat een deal al beklonken is direct na een succesvolle pitch. Top-investeerders Won Yip, Shawn Harris, Michel Perridon, Pieter Schoen en Nikkie Plessen feliciteren elkaar zelfs wanneer de een ergens in investeert. In dit geval gingen alle Dragons meedoen: allemaal één ton in ruil voor 10% aandelen in het bedrijf van de broers. Dat er na de uitzending blijkbaar pas écht onderhandeld wordt, is natuurlijk hartstikke logisch (we zijn niet naïef). Aan de andere kant doet het programma ons geloven dat het allemaal al rond is. De bedragen en aandelen zijn tenslotte al afgesproken. Maar goed, weer een tv-illusie armer!

Lees hier hoe het nu gaat met Roel, Luc en hun bedrijf.