House of the Dragon

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
House of the Dragon
House of the DragonOpinie

House of the Dragon: ‘Alleen hier kunnen ontroering en onthoofding samen gaan’

|
|

Laatste update:

Film- en serieredacteur Klaas Kaptijn is er al lang achter dat de fantasywereld van Game of Thrones de rijkste en boeiendste is die je op seriegebied kunt verkennen. Daarom zet hij wekelijks zijn gedachten over de nieuwste aflevering van House of the Dragon op een rij.

Niets missen? Blijf op de hoogte van alles rondom House of the Dragon via onze overzichtspagina.

Er is maar één serie die het voor elkaar krijgt om z’n meest ontroerende aflevering te voorzien van een scène waarin een hoofd op driekwart doormidden wordt gekliefd. Ja, na die wisselvallige aflevering van vorige week heeft House of the Dragon zich wat mij betreft weer helemaal gerevancheerd. Er is weer een flinke tijdsprong gemaakt en zoals we dat intussen gewend zijn, heeft dat een nest nieuwe kinderen en het zoveelste hoopje afgevallen lichaamsdelen van koning Viserys opgeleverd.

Bloedlijn in gevaar

Maar eerst is daar de kwestie rondom Corlys Velaryon, de zeeheld van het eilandenrijk Driftmark en hoofd van die andere roemrijke familie, naast de Targaryens. Deze belangrijke bondgenoot was zes jaar vermist, maar nu is er nieuws over zijn toestand: hij ligt na een zware zeeslag doodziek te wezen op een eiland ver weg. Tijd om de knoop over zijn opvolging door te hakken dus. Op papier is Lucerys, de tweede zoon van Rhaenyra, zijn opvolger, maar Corlys’ broer Vaemond kan het niet aanzien dat de bloedlijn van zijn familie op deze manier afgesneden wordt. Dus wil hij wel op de houten troon van Driftmark.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

House of the Dragon

Koude oorlog opgewarmd

Deze onenigheid moet aan het hof van de koning worden rechtgestreken en zo wordt de koude oorlog tussen de kampen van koningin Alicent Hightower en prinses Rhaenyra lekker opgewarmd. Voor het eerst in jaren zijn alle sleutelfiguren weer in één ruimte. Er is een hoop veranderd: de prinsjes zijn jonge mannen geworden en omdat Viserys nog verder verzwakt is, zijn Alicent en haar vader feitelijk de baas. In het paleis is amper nog een erfstuk van de Targaryens te vinden. Het lijkt erop dat Alicent zich heeft bekeerd tot The Faith of the Seven, de voornaamste religie die in de Seven Kingdoms wordt aangehangen: vandaar die zevenpuntige sterren die overal te zien zijn.

Hoopje ellende

Rhaenyra en Daemon treffen het hoopje ellende dat ooit Viserys was aan in bed. Hij is op sterven van dood en wordt door de Hightowers kalm gehouden met drankjes vol harddrugs. Aan de ene kant humaan, aan de andere kant ook flink opportunistisch. Al vier afleveringen lang denk ik dat de koning gaat bezwijken, maar nu gaat het toch echt gebeuren, dat merk je aan alles. Maar niet voordat deze tragische figuur een laatste moment krijgt om te knallen. Het is de opmaat naar één van de beste scènes uit House of the Dragon tot nu toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

House of the Dragon

Afspraak is afspraak

Op het moment dat het koninklijke oordeel geveld gaat worden over de opvolging in Driftmark, heeft Vaemond zijn overwinning al op zak, want met hem zijn de Hightowers een krachtige bondgenoot rijker. Maar dan strompelt onverwacht Viserys binnen, op zijn laatste benen, om zijn feestje danig te verzieken. De koning wil de afspraak dat Lucerys de macht overneemt overeind houden, maar geeft zijn nicht Rhaenys, de vrouw van Corlys, de gelegenheid haar zegje te doen. En laat zij nou net een verbond gesmeed hebben met Rhaenyra, ondanks dat iedereen in de waan leeft dat haar zoon Laenor uit de weg is geruimd door de troonopvolgster en Daemon.

Bastards!

Hoe heerlijk het ook is om te kijken naar Alicent en haar vader terwijl hun plannen instorten, kan ik niks anders dan begrip hebben voor de frustratie van Vaemond. Als Jacerys op de troon van zijn broer komt te zitten, staan de Velaryons buiten spel en komt er een eeuwenlange dynastie tot z’n eind. En dat terwijl iedereen weet dat Rhaenyra’s kinderen niet van zijn neef Laenor zijn, maar niemand durft het hardop te zeggen. Dus, in blinde woede, doet hij het maar: “Bastards!” Als trap na noemt hij Rhaenyra ook nog een hoer. En dat had hij nou beter niet kunnen doen. Terwijl Viserys met zijn laatste krachten opstaat van de troon en met zijn mes dreigt de tong van Vaemond uit te snijden, hakt Daemon zijn hoofd doormidden. “He can keep his tongue”, zegt hij erbij. Bam, de beste oneliner tot nu toe.

Laatste avondmaal

Normale mensen zou de eetlust snel vergaan na zo’n tafereel, maar deze familie zit een scène later gewoon aan tafel voor een diner, op verzoek van Viserys. De breekbare oude man gaat tegenwoordig door het leven met een Phantom of the Opera-achtig masker, dat zijn halve gezicht bedekt. Maar die doet hij af bij zijn oproep aan zijn familie om alsjeblieft hun best te doen om hun ruzies bij te leggen. Met nog maar één oog in zijn hoofd vraagt hij ze dit als hun vader, opa, man en broer. Het deed me wat om Viserys zo in zijn hart te kijken: als iemand de partijen tot elkaar kan brengen, is hij het. En het lijkt nog te werken ook. Lijkt, want het is natuurlijk schone schijn. Maar toch: zijn familie geeft hem een laatste avond met toenadering, goede sfeer en gezelligheid. Een prachtig cadeau voor de koning, die terug in zijn bed in de laatste scène zijn laatste adem uitblaast. Ik heb weinig hoop voor de lange termijn, maar ik had dit personage geen beter einde kunnen wensen.

Lees verder