House of the Dragon: ‘Er hangt een ramp in de lucht’

House of the Dragon

Film- en serieredacteur Klaas Kaptijn is er al lang achter dat de fantasywereld van Game of Thrones de rijkste en boeiendste is die je op seriegebied kunt verkennen. Daarom zet hij wekelijks zijn gedachten over de nieuwste aflevering van House of the Dragon op een rij. Met deze week de: de grote finale!

Niets missen? Blijf op de hoogte van alles rondom House of the Dragon via onze overzichtspagina.

Vaste kijkers van Game of Thrones zijn gewend dat de spanningsboog van een seizoen piekt in aflevering zeven of acht in een reeks van tien. De makers van House of the Dragon hebben het vanwege de flinke tijdsprongen die ze moesten nemen iets anders aangepakt: de dramatische hoogtepunten zijn gelijkmatiger uitgesmeerd over dit openingsseizoen en zo hebben ook de laatste paar afleveringen scènes vol met vuurwerk. Vorige week hadden we een staatsgreep, al zagen de betrokkenen dat natuurlijk anders. In de slotaflevering krijgen we de reactie van het kamp van Rhaenyra en Daemon – en een korte confrontatie tussen twee jonge leden van de strijdende partijen die rampzalige gevolgen gaat krijgen.

Nieuw record

Het kan niet anders dan dat het record van serie met de meeste gruwelbevallingen binnen één seizoen nu in het bezit is van House of the Dragon. Door het slechte nieuws over de kroning van Aegon schiet Rhaenyra spontaan in de weeën en komt haar nog veel te jonge kind eruit, dat dat niet overleeft. Veel tijd voor rouw is er niet, want ridder Erryk (of Arryk, ik kan deze tweeling niet uit elkaar houden) is aangekomen met de kroon van Viserys. In klein gezelschap kroont Daemon de nieuwe koningin. Niet dat hij zich veel van haar aantrekt bij het smeden van de plannen voor de oorlog die nu op het punt staat los te barsten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Explosieve situatie

Precies op de plek op Dragonstone’s muur waar in de tweede aflevering Daemon en Otto tegenover elkaar stonden, belanden ze nu weer. Hightower en zijn gezelschap zijn erheen gevaren om te onderhandelen over overgave, maar dat gaat uiteraard niet gebeuren. Daemon staat al klaar om hem zonder edele delen terug te sturen naar King’s Landing, maar net als eerder op deze locatie maakt Rhaenyra de explosieve situatie onschadelijk. Er bestaat namelijk nog steeds zoiets als etiquette bij het omgaan met boodschappers. Otto geeft haar daarna een pagina uit een boek dat zij en Alicent lazen in een tijd dat ze elkaar nog niet naar het leven stonden.

Hart voor de zaak

Ik vind het mooi hoe het hart van House of the Dragon zich toch weer laat zien, tussen alle haat, jaloezie en bedrog door. Die sensatie is waar ik en velen met mij voor kijken, maar het zou me weinig doen zonder de tragiek van de twee vrouwen in het verhaal. Hun macht is beperkt in deze barbaarse mannenwereld, maar waar Alicent vorige week snel handelde om te voorkomen dat vol de aanval op haar oude vriendin zou ingezet worden, doet Rhaenyra er nu alles aan om overhaast bloedvergieten te voorkomen. Tot frustratie van Daemon, die dat nog even laat merken door haar bij een gesprek onder vier ogen bij de strot te grijpen. Meestal is hij een zak om van te houden, maar in de slotaflevering gewoon een zak.

House call

Er is ook een beetje goed nieuws: Corlys Velaryon is weer beter en in Dragonstone. Hij zweert trouw aan Rhaenyra dus dat is weer een hele zorg minder. Want met de hulp van Driftmark is de zee in hun handen en kunnen ze King’s Landing afsnijden van de buitenwereld. Maar voordat het zover is, moeten er drie belangrijke huizen worden aangesproken op hun beloftes uit het verleden. Voordat prinsen Jace en Luke erheen vliegen op hun draken, verdeelt Rhaenyra de taken: haar oudste krijgt de twee verste bestemmingen en haar jongste de dichtstbijzijnde. Een makkie moet dat worden, verzekert ze hem. Dan weet je eigenlijk al dat er een ramp in de lucht hangt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

House of the Dragon
© archief

Oud zeer

Die ramp is Aemond. Als Luke aankomt bij het kasteel van de familie Baratheon, staat zijn kolossale draak al bij de muur geparkeerd, dus dat belooft al weinig goeds. Aemond heeft de heer des huizes al ingepakt met een huwelijksaanbod en heeft nog een appeltje te schillen met Luke, die hem als kind een oog uitstak. Borros Baratheon wil geen gevecht onder zijn dak en zo verplaatst het opstootje zich naar buiten, waar Luke de reis naar huis begint, met de staart tussen de benen. Zijn jonge draak Arrax doet zijn best, maar wordt snel ingehaald door Aemond op Vhagar, de grootste en oudste draak van het rijk.

Drakendans

Eerder in de aflevering zegt Rhaenyra dat ze een drakenoorlog wil voorkomen, omdat er dan niks anders dan rook en puin overblijft. Die parallel met kernwapens heeft de serie vaker getrokken. De achtervolging van Luke en Aemond laat zien hoe makkelijk het mis kan gaan met vechtende draken. Arrax voelt zich bedreigd en blaast een vuurwolk richting Vhagar, die daar pissig van wordt. Beide tieners hebben hun draken nu niet meer in bedwang en dan is het een ongelijke strijd: Vhagar verrast Arrax en bijt het beest in drie stukken, met Luke erbij. Oeps. Aemonds geschrokken gezicht verraadt dat hij weet wat er nu gaat gebeuren, net als iedereen die zich tien afleveringen lang heeft verloren in House of the Dragon. Hoe lang moeten we wachten op die totale oorlog? Wat het antwoord ook is: het is veel te lang.