House of the Dragon

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
House of the Dragon
House of the DragonOpinie

House of the Dragon: ‘De eerste échte slechterik heeft zich aangediend’

|
|

Laatste update:

Film- en serieredacteur Klaas Kaptijn is er al lang achter dat de fantasywereld van Game of Thrones de rijkste en boeiendste is die je op seriegebied kunt verkennen. Daarom zet hij wekelijks zijn gedachten over de nieuwste aflevering van House of the Dragon op een rij.

 

Niets missen? Check hier onze House of the Dragon-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer!

In de reclames voor House of the Dragon werd er geen geheim van gemaakt dat de actrices die Rhaenyra en Alicent spelen, vervangen gingen worden door oudere collega’s. De tijdsprong van tien jaar waarvoor dat nodig is, vindt plaats in deze zesde aflevering. The Princess and the Queen heet-ie en dat is niet voor niks, want de borrelende vete tussen prinses Rhaenyra en koningin Alicent komt tot een voorlopig hoogtepunt. De stand aan het eind van deze episode: 0-1, door een eigen doelpunt van Rhaenyra.

Kinderen van de melkboer

De kroonprinses werkt zich in de allereerste scène in het zweet tijdens de bevalling van haar derde kind. Weer een blakende zoon erbij, maar het begint nu wel erg op te vallen dat Rhaenyra’s kinderen in de verste verte niet lijken op haar echtgenoot Laenor. Het hardnekkige gerucht gaat dat haar nieuwe lijfwacht Harwin eigenlijk de vader is van haar kroost. Als dat op de een of andere manier bewezen zou worden, is dat erg slecht nieuws voor haar gezinnetje.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

House of the Dragon

Zielig hoopje koning

Vorige week dacht ik nog dat koning Viserys zijn laatste adem had uitgeblazen toen hij instortte tijdens het trouwen van zijn dochter, maar nee hoor: hij heeft de afgelopen tien jaar rochelend en strompelend doorstaan. Zijn onwil om te erkennen dat zijn kleinkinderen stuk voor stuk bastaards zijn, is het voornaamste dat zijn dochter beschermt tegen een schandaal dat haar de troon kan kosten. Alicent klaagt erover bij Cristan, die nu haar persoonlijke ridder is geworden.

Diepe haat

Cristans liefde voor Rhaenyra is nogal bekoeld: hij noemt haar een spin die haar prooien leegzuigt en een "verwend kutwijf". Maar hoe diep zijn haat écht gaat, laat hij daarna pas zien. Hij en Harwin leren Alicents en Rhaenyra’s kinderen de fijne kneepjes van de zwaardvechtkunst en laten ze onderling oefenen. Als Harwin een van Rhaenyra’s kinderen in bescherming neemt, kruipt Cristan onder zijn huid. Want zulk beschermend gedrag zie je normaal gesproken toch alleen bij vaders en zonen? Harwin slaat Cristan tegen de grond en ramt hem nog een paar keer extra op zijn spottende smoel. Ai, daar heeft hij zich te veel laten kennen…

House of the Dragon

Snode plannen

Wat ik zo fijn vind van kijken naar House of the Dragon, is dat het barst van de dynamiek en onderling drama, zonder dat je de voornaamste figuren kunt indelen in overzichtelijk goed en kwaad. Desondanks vind ik het toch leuk dat de eerste echte slechterik zich heeft aangediend: Larys, de andere zoon van de hand. Zonder dat Alicent het wil, schaart deze gevaarlijke gluiperd zich aan haar zijde en bekokstooft een plannetje waar afgesneden tongen en levende verbranding aan te pas komen. Van zijn gestook wil ik graag nog meer zien.

In herhaling

Een ander groot pluspunt van House of the Dragon, is dat geen scène te veel is. Iedere aflevering heeft grote gevolgen en als er een sprong van tien jaar gemaakt moet worden om de minder boeiende periodes in het verhaal over te slaan, gebeurt dat gewoon. Maar in deze aflevering kreeg ik voor het eerst het gevoel dat er te vaak op hetzelfde punt gehamerd wordt. We krijgen naast de sleutelscènes hierboven Alicent nog te zien, die haar oudste zoon op het hart drukt wat er op het spel staat. En Rhaenyra hoort een gesprek tussen Harwin en zijn vader, de hand van de koning, waarin het eigenlijk over hetzelfde gaat. Ik snap dat dit punt van cruciaal belang is, maar het is goed zo.

Vurig eind

Intussen zit Daemon een beetje in een dip. Het is tof om hem en zijn vrouw Laena te zien stunten met hun draken, maar verder lijkt de prins het wel best te vinden om een suf leventje te beginnen in de vrije stad Pentos waar hij is neergestreken met hun twee kinderen. Zijn vrouw kan het niet aanzien. Die kwestie wordt voor Daemon opgelost als zij het loodje legt bij een mislukte bevalling met een vurig eind. Maar toch: ik mis iets als Daemon in een lethargische bui is en geen rotzooi schopt. Hopelijk trekken hij én de makers dat weer recht in de volgende aflevering.

Lees verder