The Shining

Veronica Superguide logo
The Shining

Hoeveel Stephen King-verfilmingen zijn er?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Klaar voor een aantal duizelingwekkende cijfers? Wij doken in het bomvolle archief van Stephen King-verfilmingen om te kijken hoevéél het er nu eigenlijk zijn (en kwamen een derde Pennywise tegen).

Series, films, tv-films, mini-series en waarschijnlijk ook héél veel xxx-parodieën; Stephen Kings boeken kregen héél veel verfilmingen. Niet zo gek: alle beeldende, ambitieuze en vaak doodenge verhalen lenen zich perfect voor films en series. En dát het er zo veel zijn, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat King fucking veel boeken schrijft. Haast elk jaar en soms zelfs meerdere per jaar. Tijd voor wat cijfers!

Verfilmingen

In de loop der jaren verschenen er maar liefst 49 films gebaseerd op Kings verhalen. De eerste verfilming was Carrie (1976) van Brian de Palma en dat heeft op zich nog wel een speciaal tintje. King dropte het Carrie-boek 1974 en dat was zijn allereerste novel. Het heeft dus slechts twee jaar geduurd voordat Kings eerste boek een verfilming kreeg. Naast de bijna 50 bestaande films zijn er ook nog eens 11 toekomstige King-verfilmingen in de maak.

Serie-verfilmingen

Op serie-gebied gaat de meesterschrijver ook lekker. Zo konden we tot nu toe genieten van maar liefst 31 shows. Mr. Mercedes, Castle Rock en Creepshow lopen nog steeds en we hopen van harte dat HBO's fantastische versie van The Outsider een tweede show krijgt. Er zit overigens ook nog meer dan genoeg King in de pijpleiding. Zo mogen we - als er niets misgaat - nog zo'n 8 series verwachten, waaronder The Overlook, een show over het demonische hotel uit The Shining.

Afgeleide producties

Oké, deze categorie is misschien een beetje discutabel. Alle aantallen hierboven slaan op films en series de we direct kunnen herleiden naar één van Kings boeken. Toch pompte Hollywood er ook nog eens 19 afgeleide producties uit. Denk dan bijvoorbeeld aan Pet Sematary Two. Een vervolg op de boekverfilming van Pet Sematary, maar dat heeft natuurlijk niets meer met een King-boek te maken. Wel is het zo dat die films er nooit hadden kunnen komen zonder het origineel, wél gebaseerd op een King-verhaal. Deze categorie is een beetje het afvoerputje van deze lijst. Zo moet je bijvoorbeeld ook denken aan deel 787 van de kapot-gemolken Children of the Corn-franchise. Ugh.

Derde Pennywise?!

Gedurende deze Wikipedia-speurtocht stuitten we ook op iets dat we je echt niet willen onthouden. Wist je dat er een derde Pennywise bestaat? It is natuurlijk al twee keer verfilmd, maar wat we niet wisten: er bestaat ook een derde verfilming. In het Indiase 'Woh' - dat ook gewoon staat voor It - kun je 'm in zijn volle glorie aanschouwen. Al snappen we het ook als je het bij twee Pennywises wil houden. Die zijn op zichzelf al meer dan genoeg. Oké, wil je 'm toch zien? Kijk hieronder maar eens. *Bibber*.

The Shining

We gaan er niet vanuit dat je alle verfilmingen al eens hebt gezien, maar we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat er ook veel prut tussen zit. Het is een zeer gemixt archief met indrukwekkende klassiekers (The Shawshank Redemption, The Shining, The Green Mile) en teleurstellende dieptepunten (The Dark Tower). Ook de grote meester himself is af en toe not amused. Zo ging zijn haat voor Stanley Kubricks geniale The Shining zó ver, dat 'ie uit pure frustratie zelf een eigen serie-verfilming in elkaar flanste. Dit bizarre verhaal kun je hier teruglezen.

Hoeveel Stephen King-verfilmingen zijn er?

Lees verder