Figurant worden in een film of serie: zo makkelijk is het!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Figurant worden in een film of serie: zo makkelijk is het!

Figurant worden in een film of serie: zo makkelijk is het!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Iedereen en zijn moeder kan tegenwoordig zomaar opduiken in een Nederlandse film of serie en dat is eigenlijk véél makkelijker dan je denkt. Want: figureren kun je leren! Wij nemen de belangrijkste tips met je door.

Eerder dit jaar ontplofte het internet in huishoudens met een kind. Die mochten namelijk massaal - en dat deden ze ook - reageren op een 'casting call' van Suus Casting. Zij zocht figuranten voor seizoen 2 van De Luizenmoeder (en doet dat overigens nog steeds). Duizenden reacties volgden.

Maar... niet alleen kids en ouders kunnen figureren. Ook jong, stokoud en alles daar tussenin komt in aanmerking. Wat moet je nu eigenlijk doen om een figurant te worden?

Wurm jezelf in een pool

Dit is de aller-allerbelangrijkste. Vele castingbureau's in Nederland werken met 'pools'. Ze bezitten een groot netwerk met allerlei mensen die eerder als eens figurantje speelden. Hier MOET jouw naam natuurlijk ook in staan. Producenten en bureau's vissen hier op regelmatige basis namen uit aan de hand van de wensen van makers.Soms komen er ook, eeuhm, opmerkelijke verzoeken voorbij

Picture perfect

De beste manier om met je kop boven 't maaiveld uit te steken is door je gezicht te laten zien. Letterlijk. Maak een goede foto, of course. Dit is natuurlijk een dooddoener maar zoals wel vaker met clichés: er zit een kern van waarheid in. Schuif die brakke selfies maar aan de kant en zorg voor verschillende professionele headshots. De verschillende agencies hebben natuurlijk allemaal zo hun eigen eisen. Doe dus iets met die info!

Database

We snuffelden het internet af en stuitten op de wikipedia onder de figuranten: Castingbureaus.nl. Hier zie je zowat alle grote castingbureau's in Nederland. Je kunt er ook terecht voor commercials en bedrijfsvideo's maar we willen natuurlijk serie- en filmrollen! Houd daarom ook de bekende bedrijven Post Castelijn Casting (voorheen Kemna, voor de wat grotere rollen) en MULTA Casting in de gaten.Zorg alleen wel dat je niet op de verkeerde manier de aandacht trekt

Ramptoerist

Vele bureau's spreken vol lof over de figurant. Logisch, ze hebben er een shitload nodig. Toch kan dit zomaar eens een opstapje zijn naar wat groter werk, mocht je dat ambiëren. Pas wel op: ze schrijven bijna allemaal dat het niet verstandig is om je als een soort ramptoerist op te stellen. Mocht je dus langs een of andere BN'er moeten lopen, houd je dan aan je rol. Die handtekening kan ook ná de draaidag!

Edelfigurant

Een figurantenrol is natuurlijk vrij basic. Vaak gaat het om een grote scène waarin je ergens op de achtergrond staat, voorbij moet lopen, of in een café zit en vooral niets moet zeggen. Maar... er zijn altijd nog edelfiguranten. Je hebt dan een mini-bijrol en bent duidelijk en eventueel close-up in beeld. Ook heb je vaak één of meerdere zinnen tekst (plus een hogere vergoeding). Wie weet dat je na een aantal keer figureren in aanmerking komt voor een upgrade!Dus, kortom: ga je als de bliksem inschrijven voor verschillende castingbureau's, houd al je persoonlijke gegevens bij de hand, zorg voor professionele foto's en bovenal: gedraag je op de set!

Lees verder