• Hollywood

Hoe is Jason Momoa begonnen?

Door Redactie
Jason Momoa bij de premiere van 'See'

Een wereldster word je niet zomaar, bewijst Jason ‘Aquaman’ Momoa, die lang lullige rolletjes speelde, voordat-ie in blockbusters mocht.

Tekst: Jan-Henk Zandberg

Feeling Hot Hot Hot

Er zijn acteurs in Los Angeles, die jarenlang tevergeefs van auditie naar auditie rijden. En als ze dan toch een rolletje krijgen, is-ie van het kaliber ‘Man in stadion’ in series die niet verder komen dan de pilot. Zo’n krabbelaar was Jason Momoa. En dat was even wennen voor hem, want daarvoor had Jason in Hawaiï al veel modellen-wedstrijden gewonnen en mocht-ie voor topdesigners op de catwalk shinen. Dat hij zo rustig bleef onder alle afwijzingen, dankte hij aan zijn retraite in Tibet, waar hij als backpacker en reisjunkie ooit verbleef.

Van badmeester naar Bonet

Zijn big break was een typisch gevalletje van typecasting. Van 1999 tot en met 2001 was Momoa een lifeguard in Baywatch en dat gold ook voor de spin-off North Shore, waarin hij vier jaar later opdook als smakelijke barkeeper, inclusief dreadlocks. Vanaf dat moment kreeg de acteur, met inmiddels zijn weelderige haardos als handelsmerk, momentum: zowel zakelijk (de succesvolle tv-serie Stargate) als privé, want hij tortelde serieus met – de veel oudere - Lisa Bonet, die in de eighties instant iconisch werd via de Cosby Show.

Jason Momoa en Lisa Bonet
© Brunopress/Abacapress

Een glanzende carrière

Jason & Lisa werden een glamourkoppel, waardoor vooral Jason opeens kraakhelder bliepte op de Hollywood-radar. Vooral 2011 bleek de aftrap van een glanzende carrière. Momoa kwam in de vaste opstelling van Game of Thrones en mocht het alfa-mannetje uithangen in Conan the Barbarian, een personage waar ooit Arnold Schwarzenegger mee doorbrak. Altijd goed karma, natuurlijk. Voor deze rol volgde hij eerst zes weken lang een intensieve training in stunts en vechtsporten. Skills die hem in zijn latere carrière van pas komen. Als hij dan in 2017 voor Justice League die ene wetsuit van Aquaman aan mag, heeft hij de route van backpacker naar A-Lister voltooid. En de casting agents, die Momoa ooit afwezen wegens ‘te lang haar’, kunnen zich nog steeds voor de (kale) kop slaan.