Under the Banner of Heaven

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Under the Banner of Heaven
Brandende Vraag

Hoe is het nu met de hoofdpersonen uit Under the Banner of Heaven?

|
|

Laatste update:

De serie Under the Banner of Heaven gaat over een beruchte moordzaak uit 1984, maar wat is er daarna met die mensen gebeurd?

SPOILER ALERT! Niet verder lezen als je (nog) niet wil weten wie de dader was!

 

In 1984 stond de Lafferty-familie in het middelpunt van de belangstelling door de moord op schoondochter Brenda en haar baby. Wat ook meespeelde in de media-aandacht was dat de zaak zich afspeelde in de voor velen onbekende gemeenschap van de mormonen. Daarna werd de zaak steeds vreemder en vreemder. De daders bleken haar zwagers te zijn en de mannen verklaarden dat zij de moorden hadden gepleegd omdat God het hen had opgedragen. 

Ron Lafferty

De oudste van de zes Lafferty-broers noemde zich een profeet en beweerde dat God hem had opgedragen afvalligen uit de weg te ruimen. Ron deed in de cel een zelfmoordpoging waar hij fysieke en mentale schade aan overhield, maar werd ontoerekeningsvatbaar verklaard, schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. In hoger beroep werd dat oordeel verworpen, omdat Ron (nog) niet helemaal fris in zijn hoofd zou zijn en hij werd naar een psychiatrisch centrum gestuurd.

 

Hij koos het vuurpeloton

Drie jaar later was hij ‘genezen’ en in 1996 werd hij weer berecht en schuldig bevonden. Samen met zijn advocaten probeerde hij nog van alles tegen te werpen maar de rechtelijke macht besloot dat het klaar was. Ron kon alleen nog de manier van executie kiezen. Hij koos voor vuurpeloton, maar voordat die kon aanleggen, stierf Ron in 2019 een natuurlijke dood.

Dan Lafferty

De tweede broer verdedigde zichzelf in de rechtszaal, werd schuldig bevonden maar kreeg ‘slechts’ een levenslange celstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij zit nu achter de tralies van de zwaarbewaakte staatsgevangenis van Utah en heeft hij nog steeds geen berouw getoond. Jon Krakauers boek, Under the Banner of Heaven, waar de gelijknamige miniserie op is gebaseerd, is voor een groot deel gebaseerd op interviews met Dan Lafferty.

 

Allen Lafferty

De jongste broer was de man van het slachtoffer en daardoor een tijdje de hoofdverdachte. Hij verleende elke medewerking aan de politie, werd onschuldig bevonden en is later hertrouwd.

Watson Lafferty, Jr.

Watson was de basis voor het personage Samuel. Hij verliet zowel Utah als de mormoonse kerk en dook in 2014 pas weer op om te praten over zijn mishandelende vader.

Mark Lafferty

Mark was de basis voor het personage Robin. Ron en Dan haalden bij Mark de wapens op, die ze gebruikten bij hun misdaad. Mark woont nog steeds in Utah met zijn vrouw Lanna.

Tim Lafferty

Tim was de basis voor het personage Jacob. Er is niet veel bekend over deze broer.

 

Under the Banner of Heaven is te zien op Disney+

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder