Maarten van der Weijden na aankomst bij de finish van de Elfstedenzwemtocht in Leeuwarden

Veronica Superguide logo
Maarten van der Weijden na aankomst bij de finish van de Elfstedenzwemtocht in Leeuwarden

Hij doet 't! Maarten van der Weijden finisht Elfstedentocht

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Oud-Olympisch kampioen Maarten van der Weijden heeft het geflikt! De zwemmer kwam vanavond in Leeuwarden en heeft zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. En passant haalde hij een fiks bedrag op voor onderzoek naar kanker.

Van der Weijden vertrok vrijdagavond vanuit Leeuwarden, en kwam door rond half acht vanavond weer aan. Drie dagen lang leefde heel Nederland, en Friesland in het bijzonder, mee met de atleet, die de loodzware tocht zwom om geld en aandacht te genereren voor onderzoek naar kanker.

De afgelopen drie dagen kon niemand om Van der Weijdens zwemtocht heen. Zijn positie werd nauwkeurig bijgehouden, zijn reis samengevat en de beelden waren op televisie én via livestream te volgen. Missie geslaagd!

RTL Nieuws was ter plaatse en filmde Van der Weijdens glorieuze aankomst

Van der Heijden legde een duizelingwekkende 195 kilometer af. Tijd voor wat welverdiende rust!

Het Koninklijk Huis doet ook een duit in het zakje: ze feliciteren Van der Weijden met zijn topprestatie.

De Elfstedencommissie loofde Van der Weijdens inzet, maar de zwemmer krijgt geen kruisje omdat hij de Elfstedentocht heeft volbracht. Volgens de club is het kruisje alleen bedoeld voor schaatsers die een ‘Tour de Friesland’ volbrengen. Helaas!

Revanche voor Van der Weijden

Vorig jaar haalde Van der Heijden zijn doelstelling niet: vlak voor Dokkum stopte hij zijn tocht, omdat hij ziek was geworden. De zwemmer bouwde dit keer meer rustpauzes in om een herhaling te voorkomen. Dit werkte prima: Van der Weijden lag telkens voor op schema. Over zijn eerste poging verscheen op Ziggo een mooie documentaire: Het Moet Zo Extreem.

Op dit moment heeft de zwemmer ongeveer 3,9 miljoen euro opgehaald voor het KWF. Naar verwachting loopt dit bedrag de komende dagen nog verder op. Van der Weijden bleek in 2001 kanker te hebben; na een intensieve behandeling bleek hij na vier jaar kankervrij. Hij bleef op topniveau zwemmen, en werd in 2008 wereldkampioen op de 25 kilometer. Zijn mooiste overwinning was waarschijnlijk zijn gouden medaille op de 10 km Open Water bij de Olympische Spelen van Beijing in 2008.

Lees verder