Het Jaar van Fortuyn: ‘Emotioneel moment in geschiedenis’

Door Redactie
Jeroen Spitzberger als Pim Fortuyn

Veel Nederlanders herinneren zich Pim Fortuyn nog als de dag van gisteren. De flamboyante, provocerende politicus bezorgde het establishment een rolberoerte, maar werd vlak voor de verkiezingen vermoord. De nieuwe dramaserie Het Jaar van Fortuyn draait om de tweestrijd tussen Fortuyn en PvdA-kroonprins Ad Melkert.

Ad Melkert (Ramsey Nasr) zou in 2002 absoluut premier worden, totdat Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger) ineens aan zijn politieke opmars begon. Met zijn populistische praat werd hij enorm populair, en de andere politieke partijen waren hier totaal niet op voorbereid. In Het Jaar van Fortuyn zien we de strijd tussen Fortuyn en Melkert steeds grimmiger worden, tot aan de beruchte moord op Fortuyn op het Mediapark.

De focus van Het Jaar van Fortuyn ligt op het duo Melkert en Fortuyn, die elkaar niet uit kunnen stáán. Fortuyn blijft ongrijpbaar (Ik sta hier vanwege jou!) terwijl Melkert zichzelf steeds meer op zit te vreten.

Het Jaar van Fortuyn op NPO1

Volgens actrice Carly Wijs, die Melkerts assistent Gerdi Verbeet speelt, is het verhaal voor alle partijen uitgelopen op een drama. ‘Melkerts politieke leven, maar ook zijn onbezorgde familieleven was voorbij. Hij was het object van haat geworden, onterecht natuurlijk, net zoals de moord op Fortuyn afschuwelijk was.'

Carly Wijs en Gerdy Verbeet
© AVROTROS/Mark de Blok

Volgens Wijs is de serie echter niet alleen dramatisch. ‘Het gaat over een van de meest emotionele momenten uit de Nederlandse geschiedenis, maar het is ook vooral een grappige en entertainende serie.’