Arjen Lubach in Zondag Met Lubach

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Arjen Lubach in Zondag Met Lubach

Het is goed dat Zondag Met Lubach stopt

|
|

Laatste update:

Arjen Lubach is dankzij Zondag Met Lubach uitgegroeid tot een van de populairste komedianten en tv-persoonlijkheden van Nederland. Het was dan ook schokkend nieuws dat dit weleens het laatste seizoen van de nieuwsshow kan worden. Maar redacteur Peter Koelewijn is juist blij daarmee en legt uit waarom.

Arjen Lubach is onze man in het pak die achter een groot bureau uitlegt wat er mis is in Nederland, met een grapje tussendoor. Klinkt misschien raar maar dit is dus een genre in actualiteitenland. Arjen was voor die tijd al bekend, maar door Zondag Met Lubach werd hij pas echt beroemd. Voor een korte tijd zelfs wereldberoemd dankzij het briljante ‘The Netherlands First, The Dutch Second’-filmpje dat viral ging!

‘Stoppen op zijn hoogtepunt’

Maar de sleet zit in het Televizier-Ring winnende programma en gelukkig ziet Arjen dat zelf ook op tijd in. Hij wil “stoppen op zijn hoogtepunt”, schrijft hij in zijn nieuwe biografische boek. De grenzen van het programmaformat zijn simpelweg bereikt.

Nederlandse The Daily Show

Zondag met Lubach is natuurlijk zwaar gebaseerd op het Amerikaanse The Daily Show van Comedy Central, met name toen Jon Stewart het nog presenteerde. Samen met een groep professionele comedyschrijvers bracht hij dagelijks het nieuws op grappige wijze naar de Amerikanen. Maar in de loop der jaren ontpopte het programma zich tot een meer activistische show, die soms beter dan de echte journalen uitlegde hoe de vork in de steel zat.

Het is goed dat Zondag Met Lubach stopt

Donald Trump

Trevor Noah, de huidige Daily Show-presentator, trekt die lijn door en Jon Stewarts ex-collega’s Stephen Colbert, Samantha Bee en John Oliver hebben zelfs hun eigen shows waarin ze de politiek stevig aan de tand voelen. Het is een hele markt geworden die alleen maar beter is gaan groeien door de opkomst van Donald Trump!

Dat geldt helaas niet voor Arjen Lubach en zijn programma. Ja oké, de aanpak van het coronavirus in Nederland is momenteel een schot voor open doel en de komediant heeft al een flinke trap gegeven. Maar voor de rest zie ik dat het grappentappen over de actualiteit steeds moeilijker gaat voor Arjen.

Film1-zenders een weekend open bij Ziggo!

Dit is niet Amerika

Nederland heeft simpelweg niet zoveel spectaculair grote problemen als de Verenigde Staten en daardoor moet Arjen steeds dieper graven voor smakelijke onderwerpen die binnen 20 minuten gefileerd kunnen worden. En dan zie je opeens dat ZML flauwe grapjes maakt over kernenergie en serverparken. Pfff…

Het is goed dat Zondag Met Lubach stopt

Fouten

Niet alleen veel minder spannende onderwerpen dan voorheen, ze zijn ook een stuk ingewikkelder en missen door het 20-minuten format nuance. Arjen maakt wekelijks grappen over de fouten die de Nederlandse overheid maakt, maar als het op kerncentrales aankomt verloopt alles in Nederland gegarandeerd waterdicht, redeneert hij. Huh?

Ook zijn nieuwste item, waarin hij de werkgelegenheid die buitenlandse serverparken genereren belachelijk klein noemt, is al weerlegd in verschillende economische rapporten. Misschien pasten die niet in het 20-minuten format of kon zijn schrijfteam geen grappen daarover verzinnen?

Nogmaals, Arjen Lubach wil stoppen op zijn hoogtepunt en dat vind ik helemaal prima. Hij is al een tijdje geleden gepiekt.

Lees verder