Film- en televisiewereld neemt afscheid van Stephen Hawking

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Film- en televisiewereld neemt afscheid van Stephen Hawking

Film- en televisiewereld neemt afscheid van Stephen Hawking

|
|

Laatste update:

Een briljant wetenschapper, en graag geziene gast in films en series, is niet meer. Natuurkundige, kosmoloog en auteur Stephen Hawking overleed vandaag. Verschillende collega’s brengen hem een laatste groet.

Stephen Hawking was niet alleen een briljant wetenschapper (hij werd wel de ‘Tweede Einstein’ genoemd), hij was ook niet vies van popcultuur. Hawking kreeg op jonge leeftijd de zenuwaandoening ALS, waardoor hij grotendeels verlamd raakte. Het opmerkelijke geluid van zijn stemsynthesizer was herkenbaar uit duizenden. Naast verschillende documentaires, speelde hij veel gastrolletjes in series en tekenfilms; de man had ook zeker geen gebrek aan zelfspot.

Pop-professor

Zo was een hologram van Hawking te zien in Star Trek: The Next Generation. Leonard Nimoy regelde deze gastrol voor de wetenschapper, nadat hij via-via hoorde dat Hawking Star Trek-fan was. Hij speelde een gezellig potje poker met Data, Albert Einstein en Isaac Newton.

Daarnaast figureerde Hawking in tekenfilms als Futurama, en probeerde Homer Simpson hem er in te luizen!

Stephen Hawking speelde ook gastrolletjes in de populaire comedy The Big Bang Theory. Sheldon Cooper vroeg de wetenschapper zelfs om zijn zegen voordat hij ging trouwen. En… hij presenteerde hem met een onderzoek waarin een extreem domme fout stond.

Hawkings briljante geest, en slepende ziekte, inspireerden filmmakers natuurlijk ook. Benedict Cumberbatch speelde een jonge versie van de wetenschapper in Hawking (2004). Eddie Redmayne vertolkte hem in het prachtige The Theory Of Everything uit 2014. Redmayne oogstte veel lof (en een Oscar) voor zijn rol, hoewel de film de relatie tussen Hawking en zijn vrouw wat rooskleuriger voorstelde dan deze in werkelijkheid was.

Stephen Hawking overleed vandaag op 76-jarige leeftijd.

Lees verder